Annonse

Filminfo og video

Hereafter

Interessen for det alternative og hva som egentlig skjer når vi dør, har aldri vært større så dette er nok et tema Hollywood kommer til å satse sterkere på fremover. Det har allerede blitt gjort på tv-skjermene med serier som Medium og Ghost whisperer. I Medium møter du Allison Dubois som er et medium og jobber som rådgiver for Statsadvokaten i Phoenix. Dette er inspirert av den virkelige Allison Dubois sitt liv.  I Ghost Whisperer blir tingene tatt litt lenger og er mer overnaturlige, men serien er produsert av det selvproklamerte mediumet James van Praagh.

I Hereafter møter vi George, et medium som gjør alt han kan for å legge bak seg sin karriere som profesjonelt medium hvilket ikke er lett når han har en bror som stadig lurer han inn i situasjoner hvor han må benytte evnene sine. George føler allerede han har gitt avkall på mye for å hjelpe andre og bestemmer seg for å ta et matlagingskurs og gjøre normale avslappende greier. Han liker å høre på lydbøker, spesielt Charles Dickens lydbøker noe som etter hvert fører han til en bokmesse i London. Her skal tre forskjellige skjebner møtes. I luften svever spørsmålet om noe av det i det hele tatt er tilfeldig?

En eksistensiell reise
Hereafter tar for seg en rekke eksistensielle spørsmål. Har vi en skjebne? Hva skjer når vi dør? Kan vi påvirker vår egen skjebne? Er det en grunn til at mennesker krysser vår vei i livet? Clint Eastwood har satt sammen et vakkert portrett av mennesker i kriser som jakter på sannheten og klynger seg fast til hver minste dråpe av håp. Matt Damon leverer en stødig prestasjon av George, og gir han akkurat den tyngden en slik karakter skal ha. Han fremstår troverdig som den amerikanske snåsakallen og du føler virkelig med han i hans søken på et liv uten å føle andres smerte hver dag.

Cècil De France spiller journalisten Marie som får sitt liv forandret da hun holder på å dø under en tsunami. En solid prestasjon om enn en litt masete tilstedeværelse på lerretet noen ganger. Hun viser oss kontrasten mellom det rasjonelle og det overnaturlige. Hva er det som skjer når ellers rasjonelle mennesker får sin livslærdom endret? Bryce Dallas Howard spiller rollen som Melanie, en sårbar kvinne som kommer inn i livet til George. Hun har hemmeligheter, men finner fort ut at de kan man ikke holde i nærheten av George. Denne situasjonen gir et godt bilde på hvor vanskelig det er for George å ha vanlig relasjoner og forhold.


Lavmælt fulltreffer
Filmen i seg selv er ganske lavmælt og vil for folk uten interesse for det alternative nok stå som et kjedsommelig kapittel i filmhistorien. Men for de som av en eller annen grunn stiller de samme eksistensielle spørsmål som filmen gjør, vil dette være en fulltreffer. Manuset er velskrevet hvilket man ikke er overasket over når man ser det er Peter Morgan som har skrevet det. Han har store filmer som The last king of Scotland og The Queen på sin merrittliste og det spås allerede nominasjoner til Oscar for manuset til Hereafter også.

Selv om det er rutinerte folk som står bak produksjonen av Hereafter så er det er par ting her og der som skurrer litt. Det sies at tsunamien som de har valgt å basere deler av hendelsene i filmen på er tsunamien i det indiske hav i 2004. Det som derimot er litt rart da er at flere vitner til denne tsunamien sier at før tsunamien kom ble det helt stille og fuglene sluttet å kvitre, de rett og slett forsvant. I filmen er fuglekvitringen derimot ganske markant i de få minuttene før tsunamien treffer. Det kan være Eastwood har valgt ikke å ta hensyn til vitnenes skildringer fordi Zoologene strides om hvorvidt enkelte dyr vil trekke høyere og bort fra områdene der tsunamien kommer.

En annen scene som er litt over middels merkelig er en scene hvor en gutt har blitt påkjørt av en bil. En hel haug mennesker flokker seg rundt han uten å gjøre en dritt for å hjelpe, de står bøyd over han og bare konstaterer at han er død. Ville ikke det logiske vært å få noen til å ringe etter hjelp og sette i gang med livredning? Nei ikke her tydeligvis, her er det viktigere å studere den dødende gutten inngående.

Sett borti fra disse tingene er dette en absolutt brukbar film å få med seg. Spesielt hvis du lurer på de litt større tingene i livet. Skuespillerprestasjonene og historien drar filmen opp på en solid firer.

Karakter: 4 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse