Annonse

Filminfo og video

A Christmas Carol

Julen er uten tvil årets store familiehøytid og kombinert med de klassiske tegnefilmene har mer moderne filmer Home Alone også blitt selvskrevne julefilmer. Når vi fikk servert den animerte A Christmas Carol med Jim Carrey i sitt strålende ess trodde mange at den ultimate julefilmen var et faktum, men faktumet er at denne historien har blitt filmatisert ved en rekke anledninger tidligere og kanskje ingen har en sterkere stjerne enn 1984-versjonen. Men står den seg selv i 2011 når dette skrives?

Snøen har lagt seg som et hvitt slør over bygninger og gater mens den gjengse innbygger gleder mer og mer for hver dag som går mot jul. Men for en mann er det annerledes; den gamle forretningsmannen Mr Scrooge hvis gjerrighet setter en ny standard hater julen mer enn noe annet. Ikke bare ser han ikke noe poeng i å fyre med dyrt kull så lenge man har klær, men i hans øyne bør kanskje de fattige dø slik at verda får bukt med overbefolkningen og gaver er fullstendig uaktuelt. Men for den gamle gjerrigknarken tar ting en høyst uventet vending når tåken legger seg og gatene har blitt tomme etter at alle andre har dratt hjem for å feire julen. Alene i sitt store hus hvor freden burde være komplett skjer det utenkelige; tre spøkelser gjør sin entre i et siste og desperat forsøk på å lære den egoistiske gjerrigknarken om julens gleder før det er altfor seint.

Opp igjennom årenes gang har filmskapere verda over gjort sitt ytterste for å fange følelser og sterke historier på film. Hvem kan glemme kjemien mellom DiCaprio og Kate Winslet når Titanic var på vei ned eller gnistene som oppsto når Swayze gikk bort til Baby's far og serverte en av de mest klassiske replikkene noensinne? Men julen er annerledes for i motsetning til fiktive romanser er julen noe vi alle har ett forhold til og som en høytid for familien skal guder så vel som andre hedenske figurer vite at julen kan være like hard som den er hyggelig for mange, og det er nettopp det forfatteren Charles Dickens maktet å fange med sin A Christmas Carol - en kjent og kjær fortelling som har vært filmatisert til det kjedsommelig. Kjedsommelig blir imidlertid aldri denne versjonen.

Dickens i all sin prakt skriblet ned en forholdsvis tung, dyster og gravalvorlig historie hvis ekte mening lett kan drukne i filmskaperes ønske om å skape noe hyggelig - A Christmas Carol er ikke bare hyggelig, den er rett og slett uhyggelig til tider for her følges noe nært den største og mest egoistiske drittsekken i julens historien noensinne på nært hold. Scrooge hater julen, han hater tanken på å tilbringe tid med familien, kjøpe gaver, og han gjør absolutt alt i sin makt for at folk skal gi blanke f'ern i han slik at han unngår å slippe noen under det harde panseret han har skapt for seg selv. Med påstander om at fattige bør dø for å unngå overbefolkning, at statlige institusjoner bør ta seg av de mindre heldige slik at han slipper å tenke på de ettersom de ikke har skapt noe for seg selv og ikke for å glemme hans påstand om man bør ofre julen til fordel for arbeid så er Scrooge selve manifestasjonen av alt som julen IKKE handler om.

Det er nettopp her filmen har sin store styrke - og for å være ærlig trenger den ingen andre. For regissør Clive Donner varter opp med en fantastisk kinematografi og musikk mens George C. Scott briljerer som den gamle grinebiteren Scrooge. En ting er å fremføre dialogen men en helt annen ting er å fremføre den troverdighet for det hersker ingen tvil om at denne karakteren og hans meninger er satt fullstendig på spissen og det er lett å overdrive og dermed fremstå som en parodi på seg selv. Scott har imidlertid full kontroll og enhver liten replikk fremføres med en slik autoritet at selv en blasert filmtitter blir imponert - og spesielt når filmens siste fase tar sted!

Lyd
Alt som kommer på BD skal være remastret så godt som det lar seg gjøre og dette er intet unntak for som en av tidens store juleklassikere er det gjort seg stor flid med lydsporet. Ved å bruke samtlige kanaler aktivt skapes det en stor og omfattende atmosfære hvor romfølelsen er perfekt. Samtidig har det også blitt lagt stor vekt på skuespillernes stemmer og ser man bort fra ett par lydmessige skjønnhetsfeil når Scott virkelig briljerer med sin dype stemme sprekker det aldri opp og det føles aldri falskt ut.

Bilde
Om det er for å bevare det nostalgiske inntrykket eller ikke vites ei, men originalt nok slippes denne filmen i originalt 4:3 format og står seg således ut av mengden av moderne utgivelser. Til gjengjeld er bildet en langt mer variabelt affære enn lyden; hvor man på såkalte avstands-scener opplever en meget god skarphet kombinert med en helt grei fargedybde tar det litt for mye av i enkelte utescener hvor den ekstreme skarpheten nesten gjør vondt i øynene. Også visse close up scener lider litt men da i helt motsatt ende for hvor man i avstandsscenene får en ekstrem skarphet er bildet langt bløtere når kameraet kommer for nært på enkelte skuespillere samtidig som det legger et svakt grått slør over det hele.

Konklusjon
Man bør vel være en enda større grinebiter enn Scrooge (eller eventuelt en skjeggete terror-fjott) for å ikke la seg sjarmere og bevege i senk av denne perlen av en fantastisk julefilm. Her makter spesielt George C. Scott å fange selve essensen av jula så vel som Dickens roman i sin tolkning og sammen blir vi tatt med på en bekdyster reise hvor håpet og julefølelsen vokser seg stadig sterkere samtidig som filmen makter å få en til å tenke over ens egne prioriteringer her i livet. Er det slikt man kan kalle en komplett filmopplevelse?!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse