Annonse

Filminfo og video

The Pacific

Når Steven Spielberg med partners in crime ga oss serien Band of Brothers ble sjangerne nesten snudd helt på hodet; med en lang rekke episoder med en omfattende spilletid, et enormt budsjett og en nerve man sjelden finner ble BoB den nye referansen for krigsproduksjoner. Når det samme teamet så erklærte at de ville lage en søsterserie kalt The Pacific var det bare å glede seg til nok et mesterverk - helt til man leste anmeldelser som var alt annet enn over-entusiastiske. Vel, bomb de sønder og sammen for The Pacific bare ER!

Japan har bombet livskiten ut av marinebasen Pearl Harbor og for USA er valget enkelt; represalier skal serveres og armadaer med krigsskip og soldater sendes i retning Stillehavet for å vise japanerne hvor skapet skal stå. Men Japan er alt annet enn en enkel fiende å beseire; i jungelen hvor blod, svette og våpen er arsenalet finnes det ingen umiddelbar vinner og begge sider opplever store tap. For de tre soldatene Eugene Sledge, Robert Leckie og John Basilone handler det imidlertid om langt mer enn å skyte japanere for Onkel Sam; med et liv tilbake i statene, et ubeskrivelig vennskap og en livslyst som får de til gjøre det utenkelige blir de tre et symbol på det menneskelige.Det sies at ingen kan kan forstå hvor jævelig krigen faktisk var uten å selv å ha vært der og det tror jeg på, men det skal også vanskelig la seg gjøre å ikke få en følelse av det når man setter på en serie som The Pacific. Ved å velge serie-formatet har Tom Hanks og Steven Spielberg gitt regissører så vel som manusforfattere en fantastisk mulighet til å dukke dypt ned en krigshistorie så brutal og gudsforjævelig at dens grufulle nerve krever noe virkelig ekstraordinært av alle involverte for å lykkes. Og det gjør serien til gangs allerede fra første scene selv om seriens gang er noe helt annet enn Band of Brothers. Hvor sistnevnte var en gjennomført brutal fremstilling av selve krigen er The Pacific et langt mer menneskelig action-drama som ikke bare vil gi oss et innblikk i det lojale kameratskapet som oppstår under umenneskelige omstendigheter, men også i bakgrunnen til de involverte.

Denne tidvis fokuseringen på soldatenes bakgrunn fungerer ypperlig som et middel for å la oss bli kjent med på de på et mer menneskelig plan, men det fungerer også som seriens desidert svakeste punkt! For selv om disse scenene er direkte drop dead nydelige så føles de som en real tempo-breaker sett i forhold til krigsscenene som er av en annen verden! Ved å kjøre en realistisk og nøktern stil på bilde kombinert med et effektgalleri i særklasse blir vi bokstavelig tatt med rett inn i dette krigshelvete hvor bomber eksploderer, kuler flyr, kroppsdeler blir liggende igjen, blodet spruter og makabre handlinger blir en hverdagslig realitet de færreste av oss kan innbille oss i annet enn våre verste mareritt. Ved å legge alt opp til det realistiske og kjøre kameraet nært opp til disse grusomme hendelsene skal det godt la seg gjøre å ikke la seg påvirke! Som i BoB handler ikke overraskende alt om amerikanernes syn på saken men til forskjell fra mange andre tilsvarende konsepter har The Pacific en finurlig måte å såvidt touche innpå saken sett med japanske øyne; ved å servere korte, men uhyre klipp mer skremmende enn moderne horrorfilmer gjør The Pacific det uhyre vanskelig å ta USA sin side i alle scener.The Pacific er noe av det mest omfattende og grandiose som har blitt presentert på tv-skjermen siden nettopp Band of Brothers og jeg er sikker på at man kunne ha skrevet side opp og ned om seriens alle sterke sider – for de svake finnes omtrent ikke – men når alt kommer til alt er ikke det en serie man skal lese om; det er en serie man skal, bør og helst må se for med sitt uhyre realistiske uttrykk tar den oss med inn i et krigshelvete vi neppe kunne ha forestilt oss på forhånd hvor bomber og granater eksploderer om kapp med hvinende kuleregn mens kroppsdeler flyr og blodet flyter; alt mens soldater fra begge sider utkjemper en umenneskelig kamp fordi deres land ønsker det.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse