Annonse

Filminfo og video

Inception

Å sette seg ned for å beskrive hva denne filmen egenltig handler om er ikke en enkel jobb. Det skjer så mye både her og der, at den eneste måten å virkelig skjønne det, er å se den selv. Oppleve ”galskapen” i filmen for seg selv. Men jeg skal da i det minste gjøre et forsøk på å gi et kort innblikk i hva filmen er, for den som fremdeles ikke har hørt noe om Inception.

Tenk deg at noen kan kontrollere drømmene dine, og med dette komme inn i din ubevissthet. Det er dette Cobb og Arthur har blitt spesialister på. Men når de forsøker seg på Saito går ikke alt helt som planlagt, og for å gjøre opp for ugagnen tar Cobb og Arthur på seg et oppdrag for ham. Jobben er å få sønnen til Satios største konkurrent til å løse opp firmaet han snart kommer til å arve etter sin døende far. Men dette er ingen enkel jobb, og Arthur og Cobb trenger all den hjelpen de kan få.

Jeg skal være helt ærlig og innrømme at jeg de første 15-20 minuttene av filmen ikke helt visste hva det var jeg gikk til. Jeg fikk ikke festet noe grep på handlingen, og følte meg veldig utenfor. Men etter hvert som minuttene tikket av gårde kom jeg mer og mer med, og skjønte mye mer hva det var de gjorde og snakket om.

Og sakte men sikkert ble jeg mer og mer fascinert, mer og mer nysgjerrig og ikke minst, mer og mer imponert. Manusforfatter og regissør har kalt dette sitt hjertebarn, og har jobbet med manuset til dette i mange år, finjustert både her og der, og det viser seg flott i hele filmen. Jeg har blitt en fan av Nolans fortellermåte allerede etter å ha sett den fantastiske filmen Memento, og det ble ikke noe mindre av de to påfølgende Batman-filmene, med The Dark Knight som høydepunktet. Helt til nå!For Inception er virkelig en flott film, og det er en film man føler man må se om igjen for å få med seg alle detaljene man gikk glipp av den første gangen man så den. Imponerer gjør også skuespillerne i filmen, alt fra Dileep Rao som har en forholdvis liten rolle som Yusuf til Leonardo DiCaprio og Joseph Gordon-Levitt som portretterer henholdsvis Cobb og Arthur. I tillegg får vi med den alltid gode Ken Watanabe, Ellen Page, Cillian Murphy, Marion Cotillard og Tom Hardy. Nylig avdøde Pete Postlethwaite og Michael Caine er også med i filmen, men har så små roller at de ikke rekker å bite fra seg noe særlig.

Men det mest imponerende i hele filmen er vel de fantastiske spesialeffektene du får oppleve i drømmesekvensene. Jeg blir særdeles overrasket hvis Inception ikke skulle stikke av gårde med Oscar i år for de beste effektene, for jeg tror ikke det er mange filmer som klarer å matche dette. Toppet med meget flott fotografering av Wally Pfister er dette en film du absolutt må få med deg.

Bilde
Her er et produkt man kan være meget fornøyd med, for bildekvaliteten på Inception er så nær perfekt som det er mulig å komme. Bildene er skarpe og nøyaktige, og støyen er ikke tilstedeværende. Filmen kommer med 1080p og en ratio på 2.40:1.

Lyd
Skal man komme seg ordentlig inn i Inception er man nesten avhengig av å ha et godt lydsystem, for på denne disken blir man servert en film som virkelig setter en høy standard for resten av Hollywood. Med Dolby DTS-HD Master Audio får alle kanalene i anlegget mer enn nok oppgaver gjennom store deler av filmen. Spesielt under mange av drømmesekvensene er det nesten så man kan lukke øynene, og føle at man er med i scenen.

Konklusjon
Jeg har sett en del filmer fra 2010, men jeg tror ikke jeg overdriver veldig når jeg sier at dette nok er en av de beste filmene som ble produsert dette året. Kvaliteten på alt er helt utrolig vellaget og man sitter tilbake med et inntrykk av filmen som er så positivt at det første. Hadde jeg hatt tid og mulighet da jeg først så denne filmen, er jeg ganske sikker på at jeg ville satt den på en gang til.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse