Annonse

Filminfo og video

Against the Current

Det er vanskelig å vite hvor man skal starte, men en ting er sikkert: Dersom Peter Callahan fortsetter lage filmer, så skal det litt til for å slå denne. Nå har jeg riktig nok ikke sett hans første film Last ball, men tro meg, den skal sees.

Paul Thompson (Joseph Fiennes) ytrer et ønske til bestisen sin Jeff (J.Kirk). Han vil svømme Hudson River på langs. Dette var noe de drømte om en gang de var små. For Jeff høres det helt vilt ut, men hey, man stiller opp for en kamerat. Jeff skal ikke svømme, han skal være følgemann på båt. De tar også med seg  Liz (Elizabeth Reaser), en gjest i baren hvor Jeff jobber som bartender.

Spørsmålet om hvorfor det er så viktig for Paul å svømme denne distansen dukker selvsagt opp: Han vil gjøre noe av betydning, gjennomføre noe for en gangs skyld. Han vil komme i mål til den 28 August, 5-årsdagen for da hans kone og ufødte barn døde, dette som en hyllest til dem. Han lovet Jeff for fem år siden at han skulle gi livet en sjanse da han stod på toppen av blokka for å hoppe, kort tid etter at han mistet sine kjære. For ting blir bedre, man finner etter hvert meningen med livet.

Filmen tar oss med på en tankevekkende reise. Uten at de blottlegger seg totalt, og uten at det blir klisjéaktig, lærer vi de tre å kjenne. Vi følger deres anger, tap, savn og ønsker. Og selv om den er totalt blottet for farlige fossefall og dramatiske hendelser, klarte jeg ikke ta øynene vekk fra skjermen. Og da rulleteksten kom ble jeg sittende med et stort wow.

Filmen er igjen tårepresse, men feller du en tåre eller to underveis på turen langs elven, så er det ikke det minste rart. Dette er en film som det ikke er lett å skrive om uten å avsløre for mye, selv om jeg har lyst til å fortelle alle om filmen jeg nettopp så, filmen som nesten tok pusten fra meg.

Jeg er sterkt imponert over Peter Callahan og hvordan han har klart lage en film som så til de grader prenter seg inn i minnet mitt, og dette uten bruk av prangende effekter, velsminkede vakre mennesker og fantastiske naturscener, selv om noen scener langs Hudson River er vakre. Gode skuespillere har han valgt seg. De gjør en flott jobb selv om rollene kanskje ikke virker som de mest krevende. Særlig godt likte jeg Justin Kirk i rollen som Jeff Kane. Kirk er bl.annet kjent fra tv-serien Weeds og har hatt mindre roller i andre serier. Som Paul har vi en meget dyktig Joseph Fiennes, som vi har kunnet se i filmer som Shakespeare in love, Elizabeth og i tv-serien Flash Forward. Som deres venninne Liz møter vi Elizabeth Reaser som noen kanskje har sett som Esme Cullen i Twilightfilmene.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse