Annonse

Filminfo og video

Inspektr Spck

Den matglade inspektøren Mårten Späck (Leif Andreé) kalles til et åsted hvor en mann er funnet gjennomboret av kniver, gafler, skjeer, ostehøvler og andre kjøkkenredskaper. Konklusjonen trekkes fort: Selvmord. Og han finner fort sammenheng mellom dette selvmordet og en rekke andre selvmord. Saken er elementær, man har en gal serieselvmorder på frifot.

Makkeren hans, den noe temperamentsfulle Grünvald Karlsson (Johan Hedenberg) mistenker at man har å gjøre med en gjeng som sprer piratkopierte filmer, og disse vil han stoppe, koste hva det koste vil. Gûnvald har nemlig et spesielt forhold til piratkopierte filmer får vi småningom vite.

En ting er i alle fall sikkert: Denne saken er for stor for disse to alene, så med på laget får de Irene Snusk (Cecilia Frode), en nymfoman etterforsker. Og sammen skal supertrioen løse det som anses å være en av Sveriges største kriminalsaker. Men, etterforskningen skal vise seg å ikke være så alt for enkel, de møter motstand fra flere hold, og det kan virke som at noen ønsker livet av Späck. Men hvem?

At filmen er en parodi på den svenske serien Beck er vel hevet over en hver tvil, og Granberg har hentet inspirasjon fra The naked gun og Hots Shots. I tillegg har han hentet litt hist og her fra andre svenske politi/krimserier. Forarbeidet til filmen har bestått av en rekke “falske” trailere, hvorav den første ble sendt under utdelingen av Guldbaggegalaen (Sveriges filmprisgala) i 2007. Da denne fikk god mottagelse ble trailer nr 2 vist under gallaen året etter. Filmens budsjett var på 14,5 millioner, og den er tenkt å være den første i en triologi. Den hadde premiere 4. Juni.

Jeg har alltid hatt sansen for parodier. De er enkle å se på, fulle av klisjeer og teite ting, og jo flere ganger man ser på dem jo mer oppdager man av detaljer som får en til å trekke på smilebåndet. Denne er intet unntak, og jeg lo mer andre gangen enn første gangen jeg så den, siden jeg da fikk med meg enda flere detaljer enn første gang. I tillegg synes jeg det er moro å gjenkjenne filmer og serier som blir parodiert, her er det som tidligere nevnt Hot Shots og The naken gun, i tillegg litt Pink Panther, Gudfaderen, The Matrix og det at Späck stadig har noe i hånda som han dytter i seg, det får meg til å tenke på Brad Pitts rollefigur i Oceans Eleven-filmene. For de som har spilt spillet eller sett filmen, så vil de kjapt se hvor Snusk sin bekledning er hentet fra. Vi treffer også Späcks nabo og datter, ingen ting er glemt i denne herlige parodien.

Skuespillerne gjør en god jobb, spesielt har jeg sansen for Hedenberg i rollen som Karlsson. Han gjør en meget god parodi på Becks makkere Larsson (oftest sett spilt av Mikael Persbrandt), og jeg gliser bredt av ansiktsuttrykket han ofte setter opp. I tillegg utøver han noen ganske klassiske avhøringsmetoder av en som tar på seg ansvaret for drapene, ikke bare det nylig begåtte drapet, men også drapet på Kennedy og Palme. Ny teknologi er også tatt i bruk i filmen, f. eks bildebehandlingsprogram som lar deg ta en titt inni saker og ting, fjerner objekter etc. En god overdrivelse av all teknologiske hjelpemidler vi finner i serier som f. eks CSI.

Jeg flira meg godt gjennom filmen to ganger. Den er full av typiske overdrivelser som en god parodi skal ha, men den scorer allikevel høyere enn et par andre av sitt slag. Det at den er svensk gjør at jeg likte den enda litt til, og som fan av Beck så passet den meg ypperlig. Jeg vet det ikke er alle som liker parodier, men synes du de er artige, så burde du så absolutt ta en titt på denne.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse