Annonse

Filminfo og video

Naked Lunch

Men selv om dette kaoset av en bok, de små vignettene som utgjør dens sentrale oppbygning, er fortalt med den største selvfølge og med en visjon som er krystallklar i forfatterens øye, men blir fort totalt meningsløs for en som ikke har satt sine ben i William S. Burruoghs verden. Den forteller en historie om ekstreme seksuelle avviksmønstere fra samfunnsnormen, den er en historie fortalt fra dypet av Burroughs egen fantasiverden og psykoseskriving. Det enormt ustabile livet han levde viser seg på sitt ytterste hold gjennom Naked Lunch, en bok som ble publisert på forlaget Olympia Press i Paris, som fire år tidligere ga ut Vladimir Nobokovs Lolita og som følger opp Obelisk Press som igjen har utgivelser av Henry Miller, Anais Nan og James Joyce. Manuset var langt i fra noen strukturert bunke med ark, men med hjelp av Allen Ginsberg og Jack Kerouac ble den ordnet og publisert. Få ville vel den gang forvente dens størrelse i det 20. århundrets forfatterskap. Den plukker en junkhjerne fullstendig fra hverandre og viser den fra innsiden slik ingen annen har gjort det. Romanen er et møte med en verden du aldri tidligere har sett maken til og kan være sjarmerende med sin obskøne form for skjønnhet, men også frastøtende med sin forvirrende evne til å sett din egen verden på hodet. Dette er uten tvil bautaen i rekken av Burroughs' utgivelser.

Det skal godt la seg gjøre å skrive om boka til et filmmanus som følger den opprinnelige historien og prosjektet har flere ganger havarert uten å kunne blomstre på fast filmjord. Først når David Cronenberg satte seg ned og begynte å arbeide ut en ide til Naked Lunch, ble det liv i filmen. Men den er ikke i nærheten av å være en film utelukkende basert på boka. Den har hentet elementer fra boka, deler av Burroughs liv med episoder som 'William Tell episoden' der han i virkeligheten skjøt kona i hodet med døden til følge. Den har Ginsberg og Kerouac personlighetene i hovedpersonens to venner Hank og Martin og tiden han bodde i Tanger i Marokko som ble omdøpt til Interzone i boka. Dette er et portrett av Burroughs selv som en psykotisk billedsetting av boka i små glimt. Opplevelsen av filmen gir hallusinasjoner og weirdness et bilde som kanskje er Burroughs verdig, men kan vel egentlig ikke sammenlignes som en film om hans mesterverk, men heller en film basert på deler av forfatterens liv.

Med Peter 'Robocop' Weller i rollen som Bill Lee, gjør filmen seg til en snodig og godkjent film med snev av acid-flash fremfor junkapatiens sfære. Det er vel heller forferdelighetene i de første avvendingsdagene fra junk som setter seg i forsetet i et bilde av hallisflash og galskap. Willam Burroughs har både i boka Junky og i forordet og etterordet i Naked Lunch gått innpå sitt eget misbruk av en rekke stoffer fra det narkotiske koldtbord. Det innblikket i brukens verden er på mange måter unikt, ikke bare ved opplevelsen av stoffene men også ved selve tenkemåten, selve dyret som utgjør den avhengiges natur. For junk er en parasitt som tar over kroppens psykiske og fysiske vilje på måter som ingen annen dop kan, og den stammer fra opium valmuens melk.

Skal man lese noe som virkelig skiller seg ut, på godt og vondt, er Naked Lunch den definitive boka å lese. Filmen skiller seg ikke så voldsomt ut ifra mangfoldet, men er uansett en film du kan sette pris på. Kast deg gjerne ut i Burroughs verden med Naked Lunch, Junky og Queer, for å nevne noen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse