Annonse

Filminfo og video

Kongens Tale

Kongens Tale

Karakter

6 
Vi ledes ømt inn i England på 20-30 tallet, hvor monarkiet regjerer og er i forandring. Etter Kong George V døde var det Albert også kalt Bertie, sin bror Edward som tok over tronen for en stakket stund. Under ett år etter han ble konge ble Edward rådet til å gå av som konge dersom han ville gifte seg med amerikaneren Wallis Simpson. Hun var i ferd med å skille seg for andre gang og var dermed ikke passende til å stå ved siden av Edward på tronen. Albert var da den neste i rekken og tok over etter sin bror. Det var bare et stort problem med dette; Albert stammet.

I rollen som Albert som etter hvert tar navnet George VI, finner vi Colin Firth. Rollen var i utgangspunktet tiltenkt Paul Bettany som takket nei for å tilbringe mer tid med familien. Han har angret på dette, men det skal sies at castingen av Colin Firth i denne rollen er genial. Han fremstår akkurat så geistlig og menneskelig som en mann i hans posisjon skulle være. Paul Bettany er en genial skuespiller han også, men det er tvilsomt at han hadde kledd rollen like godt som Firth. Firth har en menneskelig varme som Bettany ikke får frem på samme måten, og nettopp denne varmen er årsaken til at Firth har fått flere nominasjoner og priser(Golden Globe og Bafta) for sin rolletolkning.

Men det er ikke bare Firth som briljerer i denne filmen. Hans prestasjoner støttes også opp av Helena Bonham Carter og George Rush. Bonham Carter spiller hans hengivne kone Elizabeth som støtter sin mann så godt hun kan. Blant annet er det hun som først hyrer inn den eksentriske taleterapeuten Lionel Logue som spilles av George Rush. En mann som George finner uhyre plagsom i begynnelsen, men som han utvikler et varmt vennskap med når Logue lærer han å slippe seg mer løs.Tom Hooper regisserer et velspilt historisk drama, men dette er også hans spesialfelt. Hooper har forholdsvis lite erfaring med spillefilmer, men har god erfaring med regi av tv-serier. Han har med andre ord gjort et stort steg inn i filmverdenen, for dette er ikke bare en film om historiske øyeblikk. Filmen har allerede hovet inn en haug priser, er nominert til flere og har allerede klart å havne på 95 plass på IMDB sin liste over 250 beste filmer som noen gang er laget. Den ser med andre ord ut til å prente seg inn i filmhistorien også.

Dette var en film som jeg virkelig gruet meg til å se. Jeg syns den så ut til å være en langdryg affære med masse seriøst blablabla som virkelig ikke ville fenge meg i det hele tatt. Istedenfor sjokkeres jeg av dette varme portrettet av en mann som er i en indre konflikt. Folkets forventninger til han som monark bærer han tungt og hans private problemer blir offentlig skue. Han tvinges til å legge fra seg den George som familien har lært han å bli. Han må ta stand mot sin bror og sin oppvekst, for så å bli den gode monarken som landet og hans kone har tro på. Den varmen og den gleden som vises mellom de forskjellige karakterene er utrolig å se på. Det er en grunn til at dette er en av årets storfilmer, den er rett og slett fantastisk.


Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse