Annonse

Filminfo og video

Ondt blod i Amerika

Sergio Leones gangster epos ble første gang vist til et entusiastisk publikum i Cannes der den fikk et kvarters stående applaus. Likevel ble filmen omklippet til det ugjenkjennelige av studioet. Heldigvis kom noen kloke folk på bedre tanker, og etter å ha vist den nye versjonen en kort periode, ble filmen igjen klippet ned til noe tilnærmet Leone’s originale versjon.

Robert De Niro spiller rollen som David “Noodles” Aaronson, en jødisk gategutt som blir fengslet etter et gjengoppgjør som ender i drap. Etter at han løslates gjenforenes han med sin gamle gjeng, deriblant barndoms og bestevennen Max Bercovicz (James Woods), som nå er blitt store innen spritsmugling på grunn av spritforbudet på 1930-tallet. Et oppdrag ender i drap og skaper konflikt mellom bestevennene.

Filmen hopper frem og tilbake i tid, fra 1930 til 1968. Slik får vi mer og mer innblikk i historien om Noodles og Max.

Once Upon a Time in America er ingen enkel film. Den krever flere gjensyn for å få med seg alle referanser og filmatiske trekk Leone forsøker å presse inn. Den er tidvis veldig treg, og spilletiden klokker inn på rett under 4 timer.

Men den som holder ut, vil finne mye å glede seg over her. Leones beste er det ikke, men det er definitivt et mesterverk!

Bilde
Heldigvis ganske bra bildekvalitet. Filmen er jo gammel, men ansikter og nærbilder ser veldig bra ut. Filmen har garantert aldri sett bedre ut.

Lyd
Lyden kommer for det meste fra fronten. Til og med skudd kommer gjerne kun fra fronten.

Men det er sånn filmen var da den kom ut. Ennio Morricones minneverdige soundtrack kommer hvertfall til sin rett. Filmen høres nok ut som Sergio Leone hadde villet at den skulle høres ut.

Ekstra
-Kommentarspor av Time anmelder Richard Schieckel
-Utdrag fra dokumentaren Once Upon A Time: Sergio Leone
-Trailer

Alt i SD. Hvorfor ikke gi oss hele Leone dokumentaren? Hadde også vært spennende med skuespillernes kommentar eller en making of.

Konklusjon
Som sagt, for den som holder ut, er dette et fantastisk gangster epos med god bildekvalitet og et godkjent lydspor. Anbefales!

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse