Annonse

Filminfo og video

Grey Gardens

I herskapshuset Grey Gardens i East Hampton bor mor og datter «Big» Edie (Jessica Lange) og «Little» Edie Beale (Drew Barrymore), medlemmer av Bouvier-familien og slektninger av Jackie Kennedy. Huset er forfallent og råttent, og uten strøm og vann, og pengene de en gang hadde er forlengst brukt opp. Så kommer filmskaperne Albert og David Maysels og vil lage en dokumentar om dem. Filmingen foregår over måneder i 1975 . Filmen tar oss med mange år tilbake, før dokumentaren, da Little Edie var en ungpike og Big Edie ennå var gift. Gjennom deres forhold til hverandre, til menn, og til slekten får man et innblikk i hvordan de har havnet i den situasjonen de har havnet i. Vi følger livene deres og hvordan de har formet dem som mennesker på godt og vondt.

Den største forskjellen mellom denne filmen og dokumentaren, er at filmen tar for seg et mye større tidsrom enn dokumentaren. Den bygger på intervjuer, studering av dokumentarmateriale og research om hvordan damenes liv var også før 1975. I filmen finnes også innslag fra «The Beales of Grey Gardens» (2006) som er en samling ekstramateriale som ikke kom med i den opprinnelige dokumentaren. Det er interessant å prøve å gjenskape forhistorie og kontekst, men det kan fort bli endimensjonalt og denne filmen blir til tider nettopp det. Man kan trygt si at scriptet møter på flere   hindringer underveis. Det er gjort forsøk på å plassere damenes utsagn i en annen kontekst enn de opprinnelig ble sagt, og dette kunne forsåvidt være interessant hadde det ikke vært for at det fort tar vekk mye av humoren og gleden man finner i dokumentaren. Det er et av de store problemene denne filmen har. Den klarer aldri å leve opp til de gode replikkene og den varmen som de to Beale-damene utstråler tross mye motgang i livet, og den blir til tider for tungsindig.

La oss slå det fast en gang for alle: Drew Barrymore er ingen god skuespiller, og innsatsen i denne filmen er intet unntak. Tolkningen hennes av Little Edie blir parodisk, og yter ikke originalen rettferdighet. «Little Edie» er fagrerik nok i seg selv, og tolkningen hadde ikke trengt å være overlesset med for eksempel den overdrevne uttalen Barrymore har lagt seg til. Jessica Lange gjør en langt bedre jobb, og er fabelaktig i rollen som Big Edie. Det er også skummelt å se hvor lik på «Big Edie» de har klart å få henne utseendemessig. Et av høydepunktene er når Lange synger «Tea for Two» som Big Edie, liggende i senga. Her er det er tydelig at hun har studert dokumentaren nøye.

«Grey Gardens» har mange fine scener, men blir alt i alt for endimensjonal og til tider platt. Karakterene kunne vært utviklet mer, og historien kunne gått dypere. For de som har sett dokumentaren er det imidlertid interessant å se konteksten rundt hvordan disse to herlige damene havnet i den situasjonen de havnet i. Filmen hadde blitt bedre med en annen skuespiller i rollen som Little Edie, og med et mindre parodisk blikk på livet på Grey Gardens. Den ligger mest og vaker i det lavere sjiktet av middelmådig og når aldri de store høydene slik dokumentaren gjør i hver eneste scene.

Karakter: 3 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse