Annonse

Filminfo og video

Chitty Chitty Bang Bang

Nytt blikk på gammel film: Chitty Chitty Bang Bang

Karakter

4 
Noen ganger finner du en film som er interessant på grunn av små ting du finner ut på veien. Chitty Chitty Bang Bang er en sånn film. Den er basert på en bok skrevet av James Bonds far Ian Fleming, hvem hadde trodd det? Manuset er skrevet av blant annet Roald Dahl som de fleste kjenner fra barnebøkene Heksene, Matilda og siste verket som også ble filmatisert var Den fantastiske Mikkel Rev. Regissør Ken Hughes regisserte også Casino Royale i 1967, så tydelig at han og Ian Fleming har jobbet godt sammen.

Filmen handler om oppfinneren og enkemannen Caractacus Potts(Dick Van Dyke) og hans to barn Jeremy og Jemima Potts. En dag skulker barna skolen og de treffer Truly Scrumptious som kjører en egen bil. Barna blir litt forelsket i denne overklassedamen med bil selv om hun sladrer om at de har skulket til faren deres. Truly blir interessert i denne oppfinneren og alt det gale han finner på. Det skal da sies at hans oppfinnelser kanskje ikke alltid fungerer til det som det er meningen de skal fungere til. Sukkertøyet hans fungerer ikke bare som sukkertøy, men også som fløyte. Potts lager også en bil ut av et bilvrak ungene har lagt sin elsk på, en bil som det viser seg skal vekke stor interesse hos andre også. Bilen kan kjøre som alle biler, men den kan også seile og fly, så dette lover godt.

Historien i seg selv er et klassisk ”det gode mot det onde” plot hvor det gode selvsagt vinner. Filmen er preget av sterk fargebruk lik den vi i senere tid har sett i Charlie og Sjokolade fabrikken med Johnny Depp. En film som også har Roald Dahl sitt navn på plakaten. Detaljene er det mange av og de er alle med å gi et perfekt bilde av den fantasifulle tilværelsen til familien Potts. Som de sier; The Devil is in the details. Dette ser man blant annet I landet som heter Vulgaria og er et land uten barn. Her er detaljene rike og kontrastene store.

I Chitty Chitty er det noe ustødige kamerabevegelser innimellom som er litt plagsomme, men ellers er bildene godt satt sammen. Det er en ren sann glede å se at gode gamle klassikere blir overført til Blu-ray. I prosessen gjøres bildene gjerne skarpere og lyden bedre. Dessverre er det ikke i alle tilfellene at forbedringene er så store. Det oppstår et hulrom i både lyd og bilde som viser at teknikken den gang ikke var god nok for i dag. Lyden fremstår flat og uten skarphet, men den er god ellers.

Alt i alt er dette en koselig filmopplevelse, om enn litt lang. 145 minutter med ustøe kamerabevegelser og hul lyd er litt slitsomt og irriterende, men det hjelper på at kostymene er vakre, sangene er underholdende og dansenumrene virkelig fenger. Dette er en koselig film som man trygt kan sette på sammen med de litt eldre barna som kan ha tålmodighet til å sitte i over 2 timer.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse