Annonse

Filminfo og video

Borgen

Birgitte Nyborg Christensen er leder for De Moderates parti som vinner valget i Danmark. Dette betyr at Danmark får sin første kvinnelige statsminister i Christensen. Hun har nå rollen som statsminister i tillegg til rollene som mor, elsker, partner og kvinne. Hennes mann Philip har til nå godtatt at hans karriere står i status quo. Hvordan vil han håndtere at hans kone blir den mektigste kvinne i Danmark? Vi treffer også statsministerens pressetalsmann Kasper Juul, som er en slu kvinnejeger men en jævel i jobben sin. Han kan snu de mest skadende historiene til å bli en historie som støtter statsministeren. Han har også hatt et forhold til den kvinnelige journalisten Katrine Fønsmark som er del av en nyhetsredaksjon som ikke er redde for å stille kritiske spørsmål. Noe som stadig får henne i trøbbel og gjør hennes karriere ytterst usikker.

Tv-serien Borgen har helt klare paralleller til den amerikanske tv-serien Commander in Chief hvor Geena Davis spiller den første kvinnelige presidenten MacKenzie Allen. Davis høstet inn både Golden Globe og Emmy for sine prestasjoner i denne tv-serien som bare varte i en sesong. Tv-serien Borgen har hittil sluppet en sesong og er i gang med produksjon av sesong 2. Denne første sesongen består av 10 episoder som alle er på ca 50 minutter. En herlig befrielse med en serie som har såpass lange episoder. Det verste som finnes er serier som er så korte at du sitter og irriterer deg for at episodene skulle vart lenger.

Stødige skuespillerprestasjoner
Sidsel Babett Knudsen gjør en knakende god figur som moren, kona og statsministeren Birgitte. Hun får frem styrken i en kvinne som på ta kjappe beslutninger som kan påvirke et helt land, og derfor også hennes karriere. Hun får frem den sårede kvinnen som finner ut at hennes mann har en affære. Hun får frem moren som prøver så godt hun kan å ta seg av barna på tross av karriere og rot mellom henne og deres far. Hun får frem kvinnen som stadig er i dilemma på grunn av sin egen karriere og sin familie.

I rollen som den stadig bedårende pressetalsmannen Karsten Juul finner du Pilou Asbæk. En mann som har en fortid han prøver å glemme, samtidig som han har en fremtid han stadig jobber med å bygge. Han klarer å forutse det meste på det profesjonelle planet, men har ikke like god kontroll på det private planet. Han er heller ikke redd for å bruke seg selv og sin status som kvinnebedårer for å oppnå det han vil. Hans nemesis er journalisten Katrine Fønsmark, en kvinne han elsker men også til tider hater litt. Hun er som han en bedårer av rang men hun er også en kvinne med ambisjoner og vilje til å stå på for å oppnå det hun vil. De utnytter hverandre i en hårfin balanse som med et feilsteg kan føre til at en eller begge karrierene knuses.

Kjønnsmønster på prøve
Dette er en serie som snur kjønnsrollemønstre på hodet. Her har mannen tatt en pause i sin karriere for at kvinnen i forholdet skal oppnå en karriere. Han setter sine behov til side for å ta over der hun ikke kan på hjemmeplanet. Den retter dermed fokus på hvordan familieforhold kan bli påvirket av et kjønnsmønster som stadig er i endring. Den retter fokus på hva kvinner som er i maktposisjoner i samfunnet må forholde seg til, hvordan deres valg ikke bare påvirker samfunnet, men også deres eget hjem.

Dette er en serie som jeg hadde store vansker med å skru av. Jeg så alle 10 episodene på en dag og natt, fordi det var såpass spennende. Serien er drevet av gode karakterer i et interessant plot, og det oppstår stadig nye små historier som gjør at du vil følge med. Det er med andre ord en god driv i serien og den blir på tross av sjangeren politisk drama, aldri kjedelig. Noen ganger ble det litt emosjonelt og litt langdrygt, men det varer som regel ikke lenge. Skulle kanskje ønske at Statsministeren selv var litt mer kynisk og kalkulert enn hun fremstår, men hun gjør allikevel en god figur. Alt i alt en inspirerende serie om politikkens maktsenter Borgen.

Karakter: 5 av 6
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse