Annonse

Filminfo og video

Gullivers Reiser

Serien fikk frem den satiriske tonen fra boken, og selv etter femten år er den like aktuell. Jeg følte dermed et stikk av tristhet og irritasjon da reklamer for en remake med Jack Black i hovedrollen dukket opp.

Jeg har aldri hatt noe imot Jack Black, men det ser ut til å gå igjen at han spiller i veldig dårlige filmer (Be Kind Rewind, Nacho Libre, School of Rock). Det skal derimot nevnes at han er en ekstremt god artist, og som skuespiller har han gjort en karriere ut av å være seg selv. Og nettopp derfor er han et skrekkelig valg for Gulliver.

Og hva er så mine tanker etter å ha sett denne filmen? Gulliver's Travels 3D er ikke forferdelig. Den er veldig dårlig, men ikke forferdelig. Jeg kan se denne filmen bli både hatet og elsket. Hatet av alle kritikere, elsket av noen barn. Det første man må tenke på når man ser denne filmen er nemlig at det er en film ment for barn. Jeg kan lett se Jack Black som en person barn elsker, da han på samme måte som Jim Carrey har han et talent for å uttrykke seg humorristisk ved hjelp av ansiktsuttrykk og kroppsspråk.

Problemene begynner først når man kommer på at dette skal være Gulliver's Travels. I motsetning til mesterverket (og i likhet med barnebøkene basert på det) fokuserer 3D-remaken bare på den første av Gullivers reiser. Reisen til Lilliput er naturligvis den mest kjente, og tilfeldigvis den av reisene jeg selv er gått mest lei. Bort med all satire, bort med Gulliver's karakter, bort med alt boken prøvde å få frem til fordel for dårlige popreferanser og vitser om Jack Blacks vekt. Det var et øyeblikk hvor det så ut som filmen skulle avslutte med en cliffhanger og lede inn til Gullivers andre reise, men de droppet det håpet raskt.

De fleste kjenner allerede handlingen. Gulliver er ute til sjøs da båten hans kantrer i en storm, og han våkner på Lilleputtianernes øy. Twisten i remaken er at Gulliver er Jack Black. Det virker bare som et dårlig tankeeksperiment. Filmen holder en grei handling frem til et visst punkt i filmen. Etter en replikk hvor filmen tar seg litt mindre seriøst ("We are ridiculously good builders") går det bare nedover. Black bruker folkets naivitet til å fylle byen med poprefereanser, og mot slutten ser byen ut som Manhatten, fylt med filmplakater av Gulliver-ordspill, som "Gulliver's Origins" og *facepalm* "Gavatar".

Det beste man kan gjøre for å komme seg gjennom denne filmen er å ignorere at det er Gulliver's Travels, og heller se på Jack Black være Jack Black. Det er tross alt det han er best til.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse