Annonse

Filminfo og video

Spis Elsk Lev

Filmen er basert på Elizabeth Gilberts bok med samme navn og den handler om henne selv og jakten på meningen med livet. Den handler også om å tørre ta sjanser, ikke bare henge ved det som er tilsynelatende perfekt.

Men, ting er ikke alltid like perfekt som det ser ut, og Elizabeth bestemmer seg for å skilles. I en alder av 32 år begynner en ny fase i livet hennes. Hun får seg en yngre kjæreste, men ting er ikke helt på gli der heller, så hun bestemmer seg for å reise til Italia. Og der starter hennes reise for å bli kjent med seg selv og for å bli kjent med verden på en ny måte. Samt det viktigste av alt: Å finne en mening med livet.

Tenk å spise is i Italia. Smake på alle de fantastiske rettene de har der, for så å reise til India og oppleve kulturen deres der, finne sinnsro i form av yoga og bønn, ta turen til vakre Bali og treffe kjærligheten. Jepp, dette er en damefilm. Og den er blitt slaktet av mange, men elsket av andre. Selv fant jeg filmen skjønn og sjarmerende, og man drømmer seg bort og lurer på om man skulle ta en sjanse. Dessverre er det ting som holder en på jorda, man har forpliktelser. Men hadde man ikke hatt det, så kanskje …

Jeg har ikke lest boka, men som det som regel er når det kommer til filmatisering av bøker, så får man ikke like mye inntrykk og følelser av filmen som av boka. Så er meg fortalt i alle fall. Og jeg velger tro det, for ut fra filmen og det den får frem, så innbiller jeg meg at boken har så meget mer å by på, og kanskje en dag ender jeg opp i badekaret sammen med et glass vin og boka. For dette er noe jeg vil ha mer av. En flukt fra hverdagens mas og kjas. Og neste gang jeg skal se filmen skal jeg sitte godt tilbakelent i sofaen med pleddet godt over meg og litt god rødvin i glasset. Hvem vet, kanskje jeg lager noe lekkert Italiensk eller Indisk også, for jeg ble inspirert av filmen. Så pass inspirert at jeg har foretatt endringer i hverdagen i form av å glede meg mer over dagen. Finne positivitet i de små tingene.

Så var det skuespillerne da. Julia Roberts spiller Elizabeth, og hun gjør en god jobb. Jeg er ingen direkte fan av Roberts, men jeg synes hun er en dyktig skuespillerinne og har gjort mye gode roller. I tillegg finner jeg henne sjarmerende og søt, en flott kvinne. Og selv om hun av enkelte er blitt slaktet og sammenlignet med Jennifer Aniston i denne filmen, så er jeg ikke enig. Ikke overraskende er disse sammenligningene kommet fra menn. Jeg kan kanskje forstå dette, det er ingen mannefilm. En jentefilm for deg som vil kose deg alene eller sammen med venninnene en kveld.

Så var det James Franco (nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for 127 Houres), han spiller David som Elizabeth har et kort forhold til. Det er han som setter henne på tanken om å oppsøke en guru (Gita Reddy). Nu vel, James Franco er en middelmådig skuespiller, og knapt nok det. Han har i grunnen samme uttrykk enten han spiller sjarmør, hatefull fiende av Spiderman eller eventyrer som blir sittende med armen fastklemt i 127 timer. Jeg forstår at han ikke fikk noen Oscar, og selv om hans rolle i denne filmen ikke er så alt for stor, så blir han ubetydelig og heller et irritasjonsmoment man ønsker vekk fra denne historien.

I rollen som den sjarmerende Felipe finner vi Javier Bardem. Nylig kunne man også se han i Biutiful, hvor han ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle. Han passer til rollen og selv om jeg ikke helt klarer finne ut av om jeg liker mannen eller ikke (jo da, han ser bra ut), så synes jeg han gjør en god jobb her og sjarmerer på den rette måten.

Alt i alt synes jeg skuespillerpanelet i denne filmen er bra (med unntak av Franco), og de gjør filmen til hva den er. Skal jeg gi terningkast på denne filmen, så må det bli en sterk 5’er.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse