Annonse

Filminfo og video

Gullfeber

Da et uvær overrasker han søker han ly i en gammel hytte hvor også den heldige gullgraveren Store-Jim som har funnet et berg av gull og skurken Svarte-Larsen trukket inn. Værfaste sitter de innesperret i hytta og sulten gnager så mye at de til slutt trekker kort om hvem som skal ut i stormen for å skaffe mat. Svarte-Larsen må til pers og begir seg ut på jakt etter mat. Underveis treffer han på to politimenn som han stjeler bilen og maten fra, “kompisene” i hytta lar han i stikken.

De fleste som har sett denne filmen husker nok best scenene hvor Store-Jim er så sulten at han tror Landstrykeren er ei høne. For ikke å glemme da Landstrykeren drømmer om Georgia og danser med rundstykker mens han fantaserer om at han lager middag til damene. Men mest uforglemmelig er nok scenen hvor han spiser den kokte støvelen.

Det sies at Gullfeber er den filmen Charlie Chaplin satte høyest av sine filmer, og filmen han ønsket å bli husket for. Og det er absolutt den filmen jeg husker best av og med Chaplin. Hans evne til å lage en komedie med triste innslag gjorde denne filmen i 1998 ble stemt frem til en av American Film Institutes topp 100 Amerikanske filmer.

Dette er en stumfilm klassiker fra 1925 som ble relansert i 1942, hvor Chaplin tok den originale stumfilmen og la til musikk og tale. Han var selv fortelleren. Dette forkortet filmen en del, men nå er den gitt ut i original versjonen fra 1925, med musikk. Selv om det var en stumfilm ble filmen nominert til Oscar for Beste Lyd i 1943.

Jeg ler og gråter om hverandre når jeg ser denne filmen. Den er tragikomisk på en rørende måte så jeg ikke klarer la være å felle en tåre. Det er en klassiker jeg er glad for å få se igjen. Den forteller en historie om vennskap, lykke og kjærlighet på en varm og humoristisk, men også noe trist måte. Den er laget slik som bare Chaplin kunne.

Og jeg merker jeg ser frem til å se flere av Chaplins filmer. Selv om dette er den absolutte favoritten min blant hans mesterverk, så er Småen en god nr to. Så jeg gleder meg til å ta fatt på den etter hvert. Chaplin var en stor (log liten av høyde, bare 1,65 m) mann innen filmen og musikkens verden. Han har laget mange mesterverk og flotte komposisjoner. Mest kjent er kanskje Smile som er fra filmen Modern Times (1936), da som et fiolinstykke. I 1954l a John Turner og Geoffrey Parsons tekst til komposisjonen. Sangen er i ettertid blitt sunget av en rekke kjente artister. I tillegg må jeg også nevne Limelight fra filmen med samme navn (1952). Et klassisk vakkert mesterverk som alle bør få med seg. Jeg kjenner også at jeg må ta en titt på filmen Chaplin fra 1992, med Robert Downey Jr og Geraldine Chaplin (Charlie Chaplins datter) i rollene som Charlie og Hannha Chaplin.

Terningkast 6 av 6, full score for denne herlige filmen som alle bør få med seg. Blu-Ray versjonen inneholder også DVD-utgaven.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse