Annonse

Filminfo og video

True Legend

Når sant skal sies er det kanskje ikke så rart for det er ikke til å legge skjul på at asiatisk og norsk kultur lett ender opp i et gigantisk krasj når det gjelder disse filmene. Om True Legend er filmen som forandrer bransjen så vel som det norske folkets syn på asiatiske filmer tviler jeg sterkt på, men at True Legend er en film som utmerker seg på sin egen måte hersker det ingen tvil om.

Qing-dynastiets og dets enorme hær har i en årrekke lagt landområder under seg og som en av dynastiets mest suksessfulle generaler har den unge Su Can fremtiden foran seg. Men fremfor å fortsette i dynastiets tjeneste drømmer unge Su om å gifte seg, om å leve med sin familie og ikke minst å perfeksjonere kampsporten sin. Men når hans stebror Yan dreper hans far, kidnapper hans familie og levner Su på dødens rand må Su sloss i mot indre så vel som ytre fiender for å redde familien og få sin blodhevn men hvor det kortsiktige målet helliggjør midlene vil det langsiktige resultere i en udødelig legende om mannen Su Qi-Er

Det er store løfter som her serveres og før jeg skriver noe mer vil jeg gjerne påpeke at jeg er en stor fan av asiatiske kampsportfilmer (og dermed bør jeg ha sikret ryggen min sett i forhold til resten av denne omtalen!) og gledet meg således til True Legend. Selv om det finnes uttallige stiler innenfor det flertallet av oss vil definere som kampsport er det noen som stikker seg ut som mer publikumsvennlige enn andre og sammen med for eksempel Capoeira er Drunken Boxing noe av det desidert artigste man kan bivåne. Som handlingsreferatet tilsier så er dette bakgrunnhistorien til Tiggeren Su Can/Su Qi-Er som har blitt en ekte legende mens filmen har blitt en aldri så liten blockbuster nedover i Asia. Om det skyldes ekstreme kulturforskjeller eller andre årsaker vites ei men sett med norske øyne så er dette oppkoket en fullstendig katastrofe.

Historiemessig får vi servert de tre viktigste hendelsene som resulterte i legenden Su Qi-Er og dette involverer en ondskapsfull stebror, et livsforandrende dødsfall og store mengder vin, samt en passelig stor dose galskap. Problemet er bare at disse situasjonene presenteres på en måte som fort kan gi ADHD-personer store problemer med å holde øya oppe. Selv om det blir noen få, men hederlige forsøk på å introdusere oss for selve person Su Qi-Er så er det såpass overfladisk at jeg selv lurte på når noen vil lage en film om søsterns nå avdøde hamster. Manusforfatter Ci-long To har garantert tenkt at action selger bedre enn drama og dermed vært ytterst sparsom med dypdykket i Su Qi-Er og det i seg selv hadde vært flott om regissør Woo-ping Yuen hadde tenkt det samme, men hvor manuset vitner mer om en typisk slossfilm vitner regien mer om en salgs actionfylt dramaklisje av nesten verste sort.

Woo-ping Yuen som har stått for stunt- og kampsport- regien på alt fra Iron Monkey og Drunken Master til Kill Bill og Matrix gir ett sterkt inntrykk av at han har glemt å skru av kameraet uten å ha gitt beskjed til skuespillerne at nok er nok. Filmens oppbygning er uhyre enkel; 5 minutter kamp, 10 min snakk, 50 min dørgende kjedelig trening satt til et CGI-generert steinlandskap, 10 min prat, 40 min ensformig slossing, rulletekst. Historien som skal fortelles drukner dermed fullstendig i denne nesten psykotiske drøyinga av tid og bare det at man får ideen om bruke 50 min av en film på en lite oppfinnsom treningssekvens vitner om litt for mye risvin! Gjennomføringen gir inntrykk av en regissør som prøver å fortelle en historie ved hjelp av det visuelle fullstendig uten å være i nærheten av å lykke. Når man først har gjort unna den ekstremt søvndyssende første timen løsner imidlertid True Legend opp selv om den fullstendig skifter retning. Fra å være en meget snever film som handler om hevn hopper filmen kjapt og plutselig til en helt annen setting og disker opp med noe så revolusjonerende som amerikanske muskelbunter som denger spretne asiater rundt i ringen; lenge leve oppfinnsomheten for dette er jo noe vi “nesten” ikke har sett før.

For å virkelig krone dette (mester)VERKET så byr også True Legend på store navn - i tillegg til den legendariske Woo-ping Yuen - som Michelle Yeoh, Jay Chou og David Carradine! Yeoh har filmens kanskje minste rolle, Chou gjør strengt tatt ikke en dritt i sin korte gjesteopptreden og Carradine var/er av en slik størrelse at han i seg selv er et kjærkomment syn - spesielt siden hans tyngde setter de andre fullstendig i skyggen! I slike filmer er det jo som vanlig de to hovedrolleinnehaverne som skal stå i fokus og med tanke på hvordan selve filmen fremstår i denne omtalen bør du nå ha mistet alt håp om gode nyheter - for det får du ikke. Man Cheuk Chiu har fått jobben med å spille Su Qi-Er og jeg sverger; jeg kommer aldri til å slakte Robert Pattinson og Tylor Lautner i Twiight noe mer! Mr Chiu har strengt bare to moduser; ikke spille og over-spill - hva som er verst kan så saktens diskuteres. Hans onde stebror spilles av Andy On som strengt bare har over-spill-modusert å by på - og det er forholdsvis traust og kjedelig.

True Legend er en av de typiske filmene som lover mye og serverer ingenting; med en overfladisk og intetsigende historie fullstendig støvsugd for substans regissert av en fyr hvis forståelse av begrepet “tempo” er ei skilpadde med 2 bein skaper et perfekt utgangspunkt for skuespillere hvis ekstreme håpløshet i forhold til over- og under- prestering kan gi pensjonister truen på at også de kan lykkes i Hollywood. Uheldigvis for oss som ikke er helt der så finnes faktisk True Legend ute på dvd og hvis du ikke lider av en splittet S&M-personlighet så bør du vurdere å la denne stå igjen i hylla når du forlater leiesjappa.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse