Annonse

Filminfo og video

PAX

Pax- livets symfoni

Karakter

6 
Vi møter syv mennesker som alle er på en sjelens reise og en fysisk reise. Et hjerte er på vei for å gi liv til en mor i Oslo. En lege har innsett at han er ikke ufeilbarlig, han kan gjøre feil, han er menneske. Han har innsett at han kan faktisk ikke redde alle. En nonne som har tilbrakt siste tiden helt følelsesløs, men som etter råd i klosteret har bestemt seg for å prøve å leve igjen. En forlegger som går igjennom en midtlivskrise som han løser med sprit og sex. En flyvertinne som faktisk har flyskrekk. Ei lita jente som ikke vil reise til Oslo og møte sin far, han forlot jo dem, så hvorfor skal hun bry seg? Journalisten Kathrine som sluttet å leve da hennes sønn døde i en ulykke. Hennes samboer som slites mellom det å ville redde henne og elske henne. Noe som ikke alltid ser ut til å la seg kombinere. Komponisten som har mistet inspirasjonen. Alle sammen befinner seg på et fly, og så eksploderer ene motoren.

Alle karakterene befinner seg på forskjellige stadier i livet og de dras alle i forskjellige retninger i moralske og etiske spørsmål. Det er et spennende og intenst karaktergalleri som de fleste vil kunne identifisere seg med. Historien er flott skrevet og den er tvers igjennom gjennomført. Filmen er ikke redd for å smake på de følelser som man gjerne skammer seg over i virkeligheten. Den er naken, uredd og kompromissløs. Dialogen flyter stort sett lett og replikkene er naturlige og ikke minst bra.

Historien bæres også av uredde skuespillere, samtlige med utdannelse fra teaterhøyskoler i Norden og lange karrierer bak seg. Ane Dahl Torp har en minimal rolle, en rolle hun takler helt fint, samme gjelder Pia Tjelta. Det er vel sjelden en norsk film uten verken disse to eller Kristoffer Joner for tiden. Kristoffer Joner spiller den fordrukne forleggeren med en fin balanse mellom frykt, ømhet og ikke minst ærlighet. Som flyvertinnen som er livredd for å fly møter vi Anneke Von der Lippe som gjør en god innsats. Kirurgen som har mistet sin første pasient spilles av Kyrre Haugen Sydness som gir et godt bilde av det dilemmaet som kirurgen får på flyturen. Dette er en fyr som nok kommer til å bli en av de store i Norsk Film etter hvert om han fortsetter å ta smarte rollevalg som dette.

Det er allikevel de to hovedrollene som trekker filmen helt opp til toppen. Ellen Dorrit Petersen spiller journalisten Kathrine som er i et indre opprør. Hennes fasade ser perfekt og stilfull ut, men hun føler seg død innvendig. Hun husker ikke ulykken som kostet sønnen hennes livet. Hun husker ikke hvordan hun og mannen kom seg ut av bilvraket. Hennes mann Jon (Samuel Fröler)prøver å hjelpe, uten egentlig å vite hvor galt fatt det er med henne. De lever sammen men i to forskjellige verdener og med sår de ikke vet hvordan de skal hele. Han elsker henne, men vet ikke hvordan han skal være der for henne. Hun elsker han men føler seg skyldig for at hun gjør det. Denne relasjonen er fantastisk spilt ut og Petersen og Fröler spiller perfekt av hverandre. Petersen legger for dage en utrolig forståelse for karakteren med å gi henne en ømhet og sårbarhet som mange nok kjenner på. Fröler portretterer en fortvilet mann som føler han har mistet sin kone etter ulykken. Han vil leve i nuet og han vil kjenne på de gode tingene i livet og han vil gjøre det med henne. Fröler gir denne karakteren varme og en åpenhet som nok få andre kunne gjort.

Jeg tenkte at det var litt rart at filmen var så kort som den var. Men da jeg gikk ut av kinosalen tenkte jeg at i grunn betydde det ikke noe. Filmen var passe lang, innholdet og scenene var passe lange. Vi fikk innblikk i historiene og sympati for karakterene. Bildene er vakre, enkle og sammensatte. Skuespillerprestasjonene er fantastiske og løfter filmen til å være en av de beste norske filmer jeg har sett. Det er en vakker film om livets symfoni, om store og små ting, om store og små øyeblikk, om livet og om døden.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse