Annonse

Filminfo og video

Harry & Charles

Bleikt og blodfattig

Karakter

3 
Vi skal tilbake til året 1905 og unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige. Det jobbes hardt for å finne et kongepar som kan representere Norge på best mulig måte. Det hele er et politisk spill og vinnerne er prins Carl av Danmark og hans kone Maud. De har en sønn, noe som gjør at det allerede er en arving til tronen. Vi blir med dem i tiden før de reiser til Norge og ser hvordan Harry og Charles var før de tok over den norske tronen.

Dette prosjektet har vært kritisert veldig fordi det er en fiktiv historie som er satt inn i historiske rammer. En av de som gikk hardest ut var forfatter Tor Bomann-Larsen som i et intervju med Aftenposten stiller seg kritisk til bruken av fiksjon på denne måten. Som eksempel trekker han frem brevene fra Carl til Tulla, som i filmen presenteres som kjærlighetsbrev, hvilket det ikke var. Carl sin manglende evne til å bestemme seg om hvem han elsker mest er sentral i serien, og ikke minst fryktelig irriterende.

Dramaserien er laget i 3 deler, noe som på en måte er helt greit. Serien er preget av bleike farger, bleike skuespillere og bleike omgivelser. Karakterene er relativt statiske og endrer seg lite gjennom serien, i hvert fall følelsesmessig. Man burde fått en ordentlig oppfølging av problematikken mellom Maud, Carl og Tulla. Å tro at Carl og Tulla bare plutselig ble ferdig med hverandre er vel litt naivt. Det som ikke er så greit med at den bare er 3 deler er at den på en måte slutter når det hele blir interessant, når de kommer til Norge og skal leve som et kongepar her.

Sånn alt i alt er dette en helt grei serie. OM den var verdt de 17 millionene det kostet å lage den er jeg usikker på. Kostymene og settingen er flott. Ser man på Bak scenen materialet så presiseres en interessant ting; Stortinget den gang var hvitt. Scenene som ble laget i Stortinget er derfor ikke korrekte i henhold til tiden det dreier seg om.
Skuespillet er temmelig flatt og kjedelig i de fleste tilfeller. Dette kan ha noe med tidsperioden det skal dreie seg om, men allikevel.

De to som trekker serien opp med sine prestasjoner er Maria Bonnevie som spiller Harry og Laura Bro som spiller Tulla. De fremstiller et ambivalent forhold på en fin og balansert måte samtidig som de får frem sin karakters styrker og svakheter veldig bra. Serien i seg selv er vakker, men blir litt kjedelig på grunn av de blasse fargene og bleike skuespillerne. Den imponerte ikke meg noe nevneverdig, men er helt ok.
Blu-ray boksen inneholder både dvd og Blu-ray utgaver av serien og litt ekstra materiale.


Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse