Annonse

Filminfo og video

Smen

Nytt blikk på gammel film:Fantastiske Chaplin

Karakter

6 
Småen er Charlie Chaplins første forsøk på en helaftens spillefilm, og han tar ansvar for det meste inklusive musikken. Historien handler om en liten gutt som blir forlatt av sin mor og dermed ender opp sammen med Landstrykeren. Landstrykeren gjør hva han kan med små midler for å gi denne gutten en så fin oppvekst som mulig. Etter 5 år så har de utarbeidet et strålende system som sørger for mat på bordet. Gutten John løper rundt og knuser vinduer, så går Landstrykeren tilfeldigvis rundt og fikser vinduene etter gutten har knust dem.

Landstrykeren er en av Chaplins mest kjente figurer. Han er en klumsete og fattig omstreifer som allikevel har manerer. Når han får den lille gutten inn i sitt liv, legger han for dage en enorm kreativitet for å gi denne gutten en grei oppvekst. Han viser også omsorg for denne gutten på en helt fantastisk måte. En av de søteste scenene er når gutten henger i ”senga” si og sutter på drikke fra en kaffekanne. En annen ting som går igjen gjennom hele filmen er ekstremt store porsjoner med mat.

Guttungen spilles for øvrig av Jackie Coogan som senere har blitt kjent som Fester i tv-serien The Addams Family. Han gjør en helt fantastisk rolle i Småen og har en vanvittig flott mimikk og et tydelig kroppsspråk til bare å være 6 år. Han ble oppdaget og plukket opp av Chaplin på Orpheum Theater fordi Chaplin ble så imponert over nettopp mimikken hans. Chaplin selv har også en utrolig men mer behersket mimikk som er utrolig uttrykksfull. Han har en kroppsbeherskelse som er helt vanvittig og ikke minst fascinerende å se på. Han skal visst ha labbet rundt med sko i størrelse 14 på settet, plassert på feil fot for ikke å miste den. At han allikevel klarer å fote seg så behersket da er jo ganske godt gjort.

Selve filmen er fra 1921 så man skulle tro at lyd og bilde kunne være noe kornete, men nei. Bildet er klart og tydelig og bevegelsene på skjermen er rene noe som viser at det har blitt gjort en god jobb med å føre denne filmen over til Blu-ray. Lyden er også veldig bra. Musikken er komponert av Chaplin selv og den passer perfekt til de scener som utspiller seg på skjermen. De komiske situasjonene blir forsterket gjennom morsom og hektisk musikk, for så å avløses av dramatiske scener med mye og sterk musikk. Det hele er rett og slett vakkert.

Dette er en nydelig, enkel og ren film. Den er gammel og i sort/hvitt, men den handler om universelle og tidløse ting som kjærlighet, fattigdom og familie. Filmen sjarmerer med sine jordnære karakterer og sitt enkle språk. Du tenker aldri over at dialogen mangler, fordi den er der i bildene og du skjønner hva de føler ut ifra deres kroppsspråk og mimikk. Du kan ikke annet å le av Chaplin og hans sidekick Jack. De er bare nydelige sammen og jeg skjønner nå at folk kaller Chaplin for et magisk og filmatisk geni. Fantastisk..

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse