Annonse
Petter Næss har erfaring som både teaterregissør og skuespiller blant annet fra Oslo Nye Teater. Første spillefilmen hans ble sluppet i 1999, og bare 3 år etterpå fikk han Oscarnominasjon for film Elling. Som skuespiller så vi han sist i filmen Max Manus hvor han spilte Kaptein Martin Linge. Som regissør er Maskeblomstfamilien hans siste prosjekt. Denne uka derimot starter han på et nytt prosjekt og drar med seg en gjeng norske, tyske og engelske skuespillere opp til Grotli.

Vi møter Petter Næss på Forsvarets Flysamling hvor det holdes en stor pressekonferanse i forbindelse med at de starter filmingen. Det er en hyggelig, avslappet og ikke minst entusiastisk fyr som møter oss, og han kan nesten ikke vente med å sette i gang med prosjektet. Det er tydelig at han er veldig stolt over Comrade som prosjekt. Vi spurte hvorfor han valgte å jobbe med akkurat dette prosjektet?

Det er så mange årsaker! Det er et fantastisk premiss for en film. Fiender som må søke ly i samme hytte. De prøver å være uvenner og de representerer hver sin ideologi og holdninger. Vi får se dem i overgangen fra barbari til humanisme.

Filmen Comrade er basert på hendelser som fant sted i Grotli fra 27. April 1940. Et britisk Skua-fly skyter ned en tyske Heinkel-maskin som er flydd av piloten Horst Schopis. Han klarer mot alle odds å lande flyet og fikk med seg to overlevende ut av flyet. Det britiske flyet må også nødlande, dermed har du fem personer som leter etter ly i Norges vakre men harde vinterlandskap. Etter hvert møtes de i en fangsthytte og det blir en prøvelse for dem alle.

De innser jo at de har samme behover. De tvinges til å jobbe sammen for å overleve. Faktisk så hadde alle tre tyskerne med seg hver sin Luger og kunne faktisk skutt ned britene med en gang. Men det er en annen ting å møte mennesker face to face enn å sitte trygt oppe i et fly. Det er et absurd premiss. De blir venner for så å reise ut i krigen og slåss etterpå.
Eneste gjenlevende av disse fem som historien er basert på er Horst Schopis. Han er nå 98 år gammel og har stående invitasjon til å komme opp til Grotli og se på innspillingen. Det er tydelig at enkeltmenneske i historien også betyr mye for Næss.

Dette gamle distingverte og flotte mennesket. Gjennom denne filmen får han anerkjennelse. De tyske soldatene vil jo alltid representere det 3 riket, men her kan Schopis få gjenreist sin verdighet. Få respekt for seg selv og bli respektert av andre.

Denne produksjonen vil ifølge Næss være filmatisk utfordrende. Det er intimt, tett og menneskelig drama. Naturen skal fungere som bakteppe, vakkert men også dritfarlig som han sier. Den norske naturen er veldig egnet for film. Det er jo også et interessant konsept med 5 menn alene i en hytte.

De blir avslørt, satt på prøve og skal holde sin autoritet. Menn kan bli barnslige! Jeg pleier å si at disse her er proffe piloter men de er amatører på bakken. Ingenting av det som skjer i lufta betyr noe nede på marka.

Comrade begynner innspillingen på Grotli denne uka, og kjente navn som Rupert Grint,Florian Lukas, David Kross og Lachlan Nieboer er allerede godt på vei til den norske fjellheimen. Filmen forventes å ha premiere våren 2012.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse