Annonse
Ikke mindre enn to briter, to tyskere og en gjeng nordmenn setter sitt preg på Grotli i disse dager under innspillingen av Comerade. En av de som selvsagt får mest oppmerksomhet er morrogutten Rupert Grint som har sørget for mang en latterkrampe i Harry Potter med sin karakter Ronny Wiltersen. Han skal spille Private Robert Smith, som visstnok er en skikkelig wiseguy. Akkurat som i Potter filmene skal han her spille en dedikert mann med et godt hjerte. Grint har ifølge han selv aldri stått på ski, så det skal bli spennende. På pressekonferansen fikk han spørsmål om hva han spiste til frokost, et spørsmål som avdekket hans humoristiske vesen og ett noe underlig kosthold kanskje?

Frokost? Jeg spiser vel egentlig ikke frokost. Lunsj, det spiser jeg jo.. Pizza kanskje?

Det er jo ikke tvil om at Ronny Wiltersen er en rolle han alltid vil bli husket for. En rolle han fikk etter bare å ha spilt i en teaterforstilling på skolen så man kan trygt si at han fikk en brå start på karrieren. Han sier selv at Harry Potter vil alltid være med han, og at han er stolt av å ha vært en del av det. Men hva var det som gjorde at han valgte å spille inn denne filmen med Petter Næss?

Jeg elsket manuset. Det var en ny og fresh vinkel på 2 verdenskrig. Gleder meg også til å være i Norge, og nyte den ekstreme naturen.

Den andre briten som holder Grint med selskap er Lachlan Nieboer som spiller kaptein Charles P. Davenport. Han har bakgrunn fra teater og fjernsyn, blant annet science fiction-serien Torchwood. Davenport er Smiths rake motsetning, han er en britisk gentleman som har levd et beskyttet liv uten noen prøvelser. For Nieboer er dette utfordrende nok i seg selv.

For meg blir noe av det vanskeligste å spille den typen karakter, en privilegert og litt snørrhoven karakter som bare har opplevd rikdom og er vant til en bestemt livsstil. Men det skal også sies at det blir en utfordring å bo i hytte i 3 uker.

Ikke en vanlig krigsfilm
Med på lasset opp til fjellheimen har Næss også dratt med seg to tyske gutter Florian Lukas og David Kross. Lukas er best kjent fra Goodbye Lenin og spiller karakteren basert på Horst Shopis. Han er den eneste av guttene som har en levende person å hente materiale fra når han jobber med sin karakter, noe han syns er veldig inspirerende.

Dette er fiksjon, basert på ekte hendelser. Horst Shopis er første personen jeg har møtt fra den tiden som faktisk kan dele hans egen historie og erfaringer. Han inspirerer meg men jeg må også jobbe med å finne essensen i min egen karakter.

David Kross ble for alvor kjent da han spilte mot Kate Winslet i den Oscar-nominerte filmen The Reader. Han var i utgangspunktet lei av å få servert manus om andre verdenskrig i fanget.

Som tysker så står du alltid øverst på lista når det gjelder å spille nazier i filmer om andre verdens krig. Så jeg ba innstendig om ikke å få et nytt script om dette. Men så fikk jeg Comerade. Jeg så Elling og syns det var en bra film, og kunne godt tenke meg å jobbe med Petter Næss.

For Kross også er det en tøff karakter å spille fordi hans karakter nærmest er usynlig i virkeligheten. Det finnes ikke bilder eller noen referansepunkter for denne karakteren, annet enn at han har eksistert.

Så hva med de norsk gutta?
Joda, Næss har dratt med seg noen staute norske karer opp i fjellet også. I rollen som Wolfgang Strunk finner vi Stig Henrik Hoff som er godt kjent for de fleste. Han har blant annet spilt i Brent av Frost, Hawaii, Oslo og Max Manus. Han og resten av de tyske og britiske soldatene som oppholder seg i fangsthytta opplever en gruppe nordmenn fra motstandsbevegelsen som trussel.

Disse gutta i skipatruljen er spilt av henholdsvis Kim Haugen, Knut Joner, Sondre K Larsen og Morten Faldaas. En gjeng som etter hvert begynner å bli relativt bevandret på det norske lerretet og samtlige av dem gleder seg til å jobbe med Næss på dette prosjektet. Men hvordan vil de forberede seg til rollene sine? Kim Haugen er den første til å svare på dette.

Vi fikk manuset for noen få dager siden og det er mye å jobbe med. Vi gjør mye research og mye lesing. Men mye vil skje oppe på Grotli i prøvene og sånn.

Morten Faldaas legger til at han har forlest seg på 2 verdenskrig.

Det er jo basert på en sann historie, en historie som er helt utrolig. Det er som å krype inn i en tidsmaskin. Dette prosjektet er ikke hverdagskost!

Det er altså en gjeng som legger for dage en utrolig entusiasme når det kommer til de neste ukene som skal tilbringes oppe i den norske fjellheimen. Men det er også tydelig at det er en person som samtlige virkelig gleder seg til å jobbe med og det er regissøren Da vi spurte Sondre K Larsen om hvorfor han i det hele tatt valgte å jobbe med dette prosjektet var han strålende enig med resten av gjengen og informerte oss kontant om at han ble med for å jobbe med Petter Næss. Kim Haugen hiver seg så inn i diskusjonen igjen og sier at det er forfriskende med en film hvor alt ikke er svart og hvitt.

Dette er en fascinerende film og ikke minst en mye sannere krigsfilm enn andre krigsfilmer.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse