Annonse

Filminfo og video

Maos Siste Danser

Maos Siste Danser

Karakter

3 
Li er en fattig bondesønn som bor på landsbygda i det kommunistiske Kina. En dag kommer det representanter fra Beijings danseakademi til landsbyen for å se seg om etter barn som potensielt kan bli gode dansere, og gjennom dette tjene Maos og kommunismens sak. Li får sjansen til å prøve, og blir plukket ut som en av få. Vi følger hans utvikling som danser fra han er et barn og til han er blitt en voksen mann. Vi får også se hvordan han gradvis forandrer og utvikler seg når han får komme til USA som student på The Houston Ballett, og etter hvert velger å hoppe av fra Kina. Konsekvensene av dette valget blir store for Li.

«Maos siste danser» er bygget på den kinesiske avhopperen Li Cunxins selvbiografi. Historien er både viktig og spennende, og alt skulle være duket for en bra film. Dessverre yter ikke filmen historien full rettferdighet, spesielt ikke i de delene av filmen hvor Li er i USA. Her kunne man gått i dybden, utforsket Lis relasjoner til menneskene han møter, til landet han kom fra, og til landet han nå er i. I stedet blir det en overflatisk fremstilling, full av klisjeer. Amerikanerne fremstilles som varme, intelligente, imøtekommende og «frie», mens kineserne er litt dumme,enkle og ufrie. Det finnes få nyanser her, og man sitter med en følelse av at filmen har en etnosentrisk vinkling. Disse skildringene etterlater en vond smak i munnen.

I de delene av filmen hvor man følger Lis oppvekst i Kina er den litt bedre, og fremstillingen av barndommen er fin. Dansescenene er nydelige, og dette gjelder for hele filmen. Det er allikevel en del usammenhengende og overflatiske scener. Forholdet mellom Li og den amerikanske danselæreren han får når han kommer til USA kunne vært utbrodert så mye mer. I stedet blir det platt, og det har nok også mye med at Bruce Greenwood, i rollen som danselæreren, ikke gjør en særlig god rolle. Samtidig må han holde seg innenfor scriptet, og det er her den store feilen ligger.

Mye av det interessante med historien ligger i konsekvensene av at Li velger å hoppe av fra Kina og bli i USA. Dette blir ikke viet mye tid i filmen, og jeg får aldri helt taket på på hvilken måte dette påvirker Li utenom den rent overflatiske skildringen av at det blir problematisk for han å komme tilbake til Kina med det første. Det hadde vært interessant å se mer av hvordan det påvirket Li og hans forhold til familien på en mer dyptgående måte.

«Maos siste danser» har potensiale. Historien er spennende og interessant, og hovedrolleinnhaveren Chi Cao, i rollen som Li Cunxin, er god. Det gjør at denne filmen ikke havner helt nederst på skalaen. Likevel drukner den gode historien i et hav av klisjèer, og de mest interessante delene av historien blir skildret på en overflatisk måte. «Maos siste danser» blir derfor en helt grei film. Vil man ha en mer dyptgående skildring av historien, bør man lese Li Cunxins selvbiografi.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse