Annonse

Filminfo og video

South Park: sesong 1

Det er vel nesten ikke et menneske over 15 år på den vestlige halvdelen av jordkloden som ikke har fått med seg South Park på en eller annen måte, enten som en favorittserie eller en serie man rett og slett ikke tåler. For det kan jeg mer enn gjerne komme med helt først i denne anmeldelsen, South Park er en serie som veldig ofte får frem en elsk eller hat-følelse, og veldig sjelden at folk ikke har noen mening om den.

South Park begynte med at de to arbeidskameratene Trey Parker og Matt Stone laget to små animasjonsfilmer til sine medarbeidere. Den andre ble en av de aller første internettfenomenene, og gjorde at det to karene fikk kontrakt med Comedy Central for å lage en hel sesong om de fire guttene fra South Park. For de som ikke skulle vite det handler serien om fire gutter (Stan, Kyle, Eric – bedre kjent som Cartman - og Kenny) som bor i den lille fjellbyen South Park i Colorado. Gjennom hele sesongen blir vi kjent med mange utrolige karakterer som alle har sine særegne måter å leve livet på. Vi har kokken Chef som er mer interessert i å synge og elske med damer enn å lage mat, det er Mr. Garrison som har en dukke på handen han snakker med. Mr. Mackey med sitt enorme hode, politimannen Barbrady som egentlig ikke gjør stort, Jesus som har gjenoppstått og flyttet til South Park hvor han har sitt eget tv-show og mange mange flere.

Det fine med South Park er at de ikke er nervøse for å gjøre narr av noen, enten om det skulle være amerikanerne som helhet eller om det skulle gå mer inn på enkeltpersoner. Men som oftest gjøres det hele gode hensikter, med unntak av Barbara Streisand som skaperne tydeligvis ikke har noe særlig til overs for. Og det merker man i den ene episoden hvor hun blir portrettert som ei gal dame uten særlig syngetalenter, og hvis eneste formål er å ta over hele verden. Til slutt blir hun fjernet av Robert Smith fra The Cure. Smith er en av få som faktisk får lov til å portrettere sin egen karakter, for som oftest er det enten Parker eller Stone som låner bort sine stemmer til de fleste.

Derimot har det vært med to ganske kjente personer i den første sesongen. Jay Leno og George Clooney ønsket begge å bidra til filmen, men rollen de fikk (og godtok) er kanskje ikke rollen man helst trodde personer av deres kaliber skulle portrettere. Clooney fikk nemlig spille rollen som hunden ”Sparky the Dog” i episoden ”Big Gay Al’s Big Gay Boat Ride”, mens Jay Leno spiller katten ”Kitty” i episoden ”Cartman’s Mom Is a Dirty Slut”.

Jeg er en stor fan av Trey Parker og Matt Stone og deres herlige South Park. Det jeg elsker er måten de går til angrep på amerikansk sjåvinisme og naivitet, men får det allikevel til å bli fremstilt som en veldig uviktig ting i det hele. Som f.eks. da Kyle’s mor går til angrep på tv-selskapet som sender det infamøse showet ”Terrance & Phillip”, fordi de mener dette gir et dårlig eksempel for barnene, eller da de går til angrep på julen fordi den er støtende for en eller annen. Parker og Stone vet akkurat hvilke knapper de skal trykke på for å provosere.

Og nå gis serien ut på dvd i Norge, pakket inn i lekre bokser, som virkelig gjør seg godt ut i filmhyllen din. Foran noen av episodene får vi i tillegg en merkelig introduksjon av nettopp Parker og Stone der de sitter på et bjørneteppe foran en peis og forteller om hvorfor neste episode er nettopp deres favoritt. Dessverre har ikke produsentene av filmboksene tatt med seg alle sammen, da de har laget en introduksjon til nesten alle episodene, men her blir vi bare vist et fåtall. Allikevel er disse alene verdt å få med seg.

Boksene kommer uten noen form for ekstramateriale, noe som er litt trist. Kunne virkelig ønske at utvalgte episoder kanskje har kommentarer av de involverte, intervjuer, backstage og alt slik, men det er dessverre lite av dette på denne første boksen. Forhåpentligvis kan det hende det kommer noe av dette i noen av de andre boksene. Men heldigvis er kvaliteten på episodene så bra, at man kan ikke noe annet enn å digge boksen allikevel. Så løp og kjøp!!!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse