Annonse

Filminfo og video

The Social Network

The Social Network

Karakter

6 
Dette er filmen om Mark Zuckerberg, grunnleggeren av Facebook. Filmen tar for seg hele prosessen fra Zuckerbergs tid på Harvard hvor han fikk de første idèene til dette sosiale mediet som er blitt så populært, og til Facebook er blitt verdensomspennende og stort, og han er blitt en rik mann. «The Social Network» ble nominert til 8 Oscarpriser,deriblant for beste mannlige hovedrolle (Jesse Eisenberg).

Mark Zuckerberg (Jessie Eisenberg) er nettopp blitt dumpet av kjæresten sin. Han går hjem, drikker noen øl, og lager i sinne en oversikt over jentene i de forskjellige sovesalshusene på Harvard hvor man, for hvert klikk, skal stemme på hvem som er penest mellom to jenter. Dette skaper harme blant Harvards ledelse og kvinnelige studenter, men blir også raskt så populært at den klarer å krasje serveren til Harvard. Den første lille spiren til Facebook er sådd, nemlig idèen om at man kun trenger å spre et rykte om et produkt til noen få mennesker, som igjen vil fortelle det videre til sine venner. Har man et bra produkt, blir det raskt blitt populært.

«The Social Network» er sentrert rundt to søksmål. Det første er et fra Winklevoss-brødrene som hevder Zuckerberg har stjålet deres idè da han laget Facebook, og det andre fra Zuckerbergs tidligere beste venn Eduardo, som hevder Zuckerberg skviset han utav selskapet ulovlig. Søksmålene er et ypperlig senter for filmen. Man vender hele tiden frem og til tilbake mellom søksmålshøringene og fortiden, og dette binder historien sammen. I mange andre filmer kunne dette gjort historien usammenhengende. I «The Social Network» skaper det derimot flyt. Spesielt blir forholdet mellom Eduardo og Mark fint belyst gjennom dette grepet, og man får også se hvor mye Zuckerberg lot sitt store idol, Napster-gründer Sean Parker(Justin Timberlake), diktere både sitt private og profesjonelle liv.

«The Social Network» er en gjennomført film til fingerspissene. Allerede i første scene blir stemningen satt, og musikken til Trent Reznor og Atticus Ross gjør at man mer enn en gang får frysninger på ryggen utover i filmen. På blu-ray blir forholdet mellom de klare bildene og den kraftfulle musikken ekstra stemningsskapende. Noe annet som også blir tidlig etablert er Zuckerbergs asosiale, kompromissløse og noe arrogante personlige karakter. Det aller mest interessante og fengslende med filmen er nettopp personen Mark Zuckerberg. Selv om han i filmen fremstilles med relativt store «drittsekkfakter» ser man også, blant annet gjennom hans forhold til Eduardo, at han har en sårbar side. Ved første øyekast kan det se ut som Zuckerberg ikke utvikler seg personlig gjennom hele «The Social Network», men ved hjelp av ørsmå grep har regissørene klart å vise oss en mer ensom side av ham i siste del av filmen. Den aller siste scenen i filmen, hvor Zuckerberg har en samtale med en advokat etter at høringene er ferdig, er et fint eksempel på det.

Jesse Eisenberg gjør sin livs rolle som Mark Zuckerberg. Og her har man funnet rett mann til rett rolle. Eisenberg har virkelig gått inn i manuset med hud og hår, og det er som om man av og til lurer på om skillet mellom Zuckerberg og Eisenberg er visket ut. Det er sjelden vare å se en så ung skuespiller gjøre en så enestående og fantastisk rolle. Nesten like god er Andrew Garfield i rollen som Eduardo Saverin. Scenen hvor han skjeller ut Mark for å prøve å skvise han ut av selskapet, på Facebooks kontorer, er gåsehudfremkallende. Også Justin Timberlake, som den dekadente og nokså egoistiske Napster-gründer Sean Parker, gjør en god rolle. Dynamikken mellom han, Eisenberg og Garfield er elektrisk.

«The Social Network» er en bauta av en film. Den er god skrevet, god regissert og har gode skuespillerprestasjoner. Den fanger samtiden på en måte som få har gjort i nærmeste fortid, og er original og utrolig gjennomført. For spesielt interesserte anbefaler jeg også å ta en en titt på dokumentaren som er på ekstramaterialet. Her får man se hvordan regissørene og skuespillerne har gått detaljert til verks for å skape denne filmen som etter hvert ble så populær. Etter denne anmelderens mening er «The Social Network» den absolutt beste filmen som kom ut i 2010!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse