Annonse

Filminfo og video

Sopranos - sesong 1

”You wanna talk rules? You wanna talk all that old-school bullshit? Then remember this rule: I am the motherfuckin’ fuckin’ one who calls the shots!” –Tony Soprano

Serien har vært nominert til tv-prisen Emmy hele 111 ganger og vunnet 21 priser. Den vant også 5 av 23 Golden Globe nominasjoner. Etter at serien ble avsluttet i 2007, ble alle skuespillere og serien hyllet av en fullsatt sal under Emmy utdelingen, så The Sopranos var noe helt unikt innenfor tv.

Utallige parodier og hyllester er laget, både av The Simpsons og Bill & Hillary Clinton.

Den ikoniske introen er, naturlig nok, det første vi legger merke til i The Sopranos. Tony er i bilen sin, på vei hjem. Akkompagnert av A3’s ”Woke up this morning” følger vi Tony gjennom New Jersey, forbi mange av de stedene vi skal bli bedre kjent med fremover i serien, før vi ender opp ved hans staselige eiendom, og tittelen kommer på skjermen, ”The Sopranos”, r’en erstattet av en pistol.

Det er en fantastisk introduksjon til serien og du blir igrunn aldri lei av å se den, kanskje med unntak av dager der du ser hele sesonger etter hverandre.

Etter introen ser vi mafiabossen Tony Soprano (James Gandolfini) som sitter på venterommet til psykologen sin, Dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco), der han skal prøve å finne årsaken til flere angstanfall han har hatt i det siste. Han kan ikke fortelle i detaljer om jobben sin, men Melfi vet hvem denne mannen er og hva han er i stand til.

Tony forteller om forholdet til kona Carmela (Edie Falco), datteren Meadow (Jamie-Lynn Sigler) og sønnen AJ (Robert Iler). Nevøen Christopher (Michael Imperioli) er ung og veldig klar for å bli et fullverdig medlem i mafiafamilien. Onkelen Corrado ”Junior” (Dominic Chianese) skaper hodebry på jobben, og moren Livia (Nancy Marchand), en tilsynelatende harmløs eldre kvinne, har kanskje mer å gjøre med businessen enn hva det ser ut som på overflaten.

Dette  er en serie om gangstere uten at det egentlig kan kalles en gangsterserie. Her er det like viktig å fortelle om hverdagsproblemer hjemme, som det å skildre dagliglivet en moderne mafiaboss i New Jersey har. Og det er denne kombinasjonen som gjør The Sopranos til noe helt unikt.  Som taglinen lyder: If one family doesn’t kill him, the other one will.

Og det er slett ikke alltid i denne serien at mafiaaspektet skaper det største dramaet. Tony er notorisk utro, og det er ikke lenger noen hemmelighet for kona. Spørsmålet er hvor lenge hun holder ut. Han har også problemer med forholdet til både sønnen og datteren. Sistnevnte vet hva faren jobber med, men har slått seg til ro med det. Sønnen derimot, vet ikke hvor familieinntekten kommer fra ennå.

Gjennom disse 86 episodene fra 1999 til 2007 følger vi den naturlige utviklingen til hele familien. Dette er spesielt tydelig med barna. Vi følger AJ og Meadow fra de er barn/tenåring til de er voksne mennesker med alt dette medfører av utdanning og forhold. Serien gjenspeiler virkeligheten hele tiden, og hvis man så serien da den kom ut, så man at den skrev både små og store begivenheter inn i serien. 9/11 angrepet blir selvsagt nevnt (etter 2001 fjernes tvillingtårnene man ser i introen), og barn leker Ringenes Herre i hagen.

The Sopranos viser  rett og slett mafialivet slik jeg faktisk forestiller meg at det er den dag idag.

Jeg leste en gang om noen innenfor denne ”bransjen” som faktisk lurte på hvor skaperne av serien tok alt fra, siden det lignet mistenkelig på dem.

Musikken er en viktig del av The Sopranos. Serien benytter seg ikke av tradisjonell filmmusikk, men hver episode er stappet med nye, eldre og mer eller mindre ukjente musikkperler som utgjør soundtracket. Alt fra Xzibit og Bon Jovi, til Dean Martin og Andrea Bocelli. Du kommer til å oppdage mange nye favoritter utover i serien.

The Sopranos er for meg det aller beste som noengang har rullet over tv-skjermen og jeg håper HBO snart får ut fingern med å gi ut resten av serien på blu ray!

BILDE
The Sopranos sesong 1 er en veldig ujevn utgivelse. Introsekvensen er, kanskje med vilje, tidvis kornete. Men allerede her ser vi at ansikter i nærbilde formelig spretter ut av skjermen med sylskarp gjengivelse. Og slik fortsetter det. Ansikter er stort sett alltid svært detaljerte i  nærbilde, sett litt på avstand kan fargegjengivelse noen ganger være litt feil, kanskje litt i rødeste laget. Andre nærbilder er tidvis også tilnærmet perfekte, men som sagt, det er ujevnt. Enkelte ganger kan det se ut som at lite har forbedret seg fra dvd, også kommer plutselig verdens vakreste bilde frem på skjermen.

I begynnelsen av sesongen ringer Cristopher Tony og ber ham ringe tilbake fra en sikker linje. Bildet som kommer frem da Tony parkerer suburbanen sin ved telefonkiosken er så imponerende at jeg satte på pause for å virkelig se hvor bra det noen ganger kan se ut på denne utgivelsen. Veiarbeidsstolper med ujevn maling, telefonstolpe, grus i veien, alt gjengitt sylskarpt og perfekt. Så selv om utgivelsen er ujevn, er The Sopranos på blu ray mer enn god nok grunn til å reise tilbake til New Jersey!

LYD
Lyden er solid gjennom hele sesongen. Dialogen kommer frem klart og tydelig, bade høylydt krangling og hvisking. Bakhøyttalere får sitt å jobbe med både i restaurantscener og ikke minst inne i klubben Bada Bing! Det høres rett og slett flott ut å nyte The Sopranos sesong 1 på blu ray!

EKSTRA
Kommentarspor på pilotepisoden
Peter Bogdanovich intervjuer serieskaper David Chase
Family Life
Meet Tony Soprano
En veldig lite imponerende samling ekstramateriale, der kun intervjuet er av særlig interesse.

KONKLUSJON
Har du ikke sett The Sopranos før? Vel, for det første misunner jeg deg stort! For det andre, løp og kjøp NÅ! For oss andre som har elsket og hatet disse karakterene gjennom tidenes beste tv-serie er dette en god unnskyldning til å begynne på nok en gjennomgang av dette mesterverket!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse