Annonse
Harry Potter og dødstalismanene er den siste boken i rekken av syv fantastiske bøker av JK Rowling. Bøkene har tatt hele verden med storm og har blitt en av de mest solgte bøkene i historien. I 10 år har vi nå blitt servert syv filmer om denne lille helten med arret i pannen, med den åttende like etter. Bok syv har nemlig blitt delt opp i to filmer da det var så mye historie som skulle fortelles, og uten å vite hvordan den åttende filmen blir er det ikke vanskelig å merke at denne filmen er skapt som oppbygging til det store smellet i avslutningsfilmen.

Harry og vennene er tilbake etter sjette skoleår, Professor Humlesnurr er død og Potter vet han ikke skal tilbake til Galtvort i år. Hans oppgave er å finne de syv dødstalismanene som Voldemort har delt opp deler av sjelen sin i. Uten å helt vite hvor han skal lete reiser han rundt i England i håp om å kunne finne spor til hvor de resterende er. Men reisen er ikke helt risikofri, verken mot fiender eller venner.

I motsetning til de andre filmene ligger hovedvekten av filmene her på skuldrene til Danny Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint. Tidligere har de hatt hjelp av andre elever og lærere på Galtvort for å få historien fremover, men nå omhandler store deler av filmen bare de tre, og deres jakt på talismanene. Heldigvis har alle tre blitt meget erfarne innen yrke og kjenner sine karakterer bedre enn noen, samt at de har opparbeidet seg et kjærlig samarbeid som gjør at det hele virker veldig troverdig på flere måter.

De andre skuespillerne fra tidligere filmer har veldig lite spilletid i denne filmen. Richard Griffits (Wiktor Dumling), Julie Walters (Molly Wiltersen), Alan Rickman (Professor Slur), Ralph Fiennes (Voldemort), Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange), Jason Isaac (Lucius Malfang) og Brendan Gleeson (Alastor Bister) er ikke med i filmen i mer enn fire-fem minutter, og noen av elevene er bare med i underkant av minuttet. Det er også brakt inn to nye rollekarakterer, Bill Nighy portretterer en minister, og Rhys Ifans som spiller faren til Lulla.

Det er vanskelig å ta denne filmen for noe annet enn hva den er. Det er for så vidt ikke mye som skjer, spesielt ikke på turene til Harry, Ronny og Hermine. Mange kan kanskje mene at filmen til tider er kjedelig, men med lite fremgang. Jeg kan til dels være enig, men når man kjenner til historien og hvor mye som faktisk kommer til å skje i neste film, er jeg glad for at de valgte å dele denne i to. Det hadde rett og slett blitt for mye informasjon over for kort tid, for at man skal kunne rettferdiggjøre boken. Egentlig burde bok seks også blitt filmatisert i to deler, men det er en annen diskusjon.

Bilde
Denne filmen er mørkere enn de foregående seks filmer. Der den første filmen er lys og underholdende, har både historien og bildet blitt mørkere og mørkere etter hvert som tiden går. Og dette kommer veldig godt frem i denne filmen. Her brukes ingen fargesprakende farger, men tonene er grå og sorte, spesielt i de scenene hvor de onde er involvert. I huset til Malfang benyttes nesten kun gråtoner på hele scenen. Dette er med på å sette stemningen i filmen, og man vet med en gang hvor man er med.  Kvaliteten på bildet er veldig bra, og de mørke tonene kommer på skjermen uten støy.

Lyd
Det er noen filmer som er skapt for surroundanlegg, og noen filmer har du nesten ikke bruk for det i det hele tatt. Harry Potter og Dødstalismanene befinner seg et sted midt i mellom. Actionscenene i filmen bruker flittig alle kanalene i systemet, og man hører trolldommer bli kastet rundt seg. Mens i de litt mer rolige scenene foregår det meste i høyttalerne i front, med lite lyd i de bakre. Dialogene mellom karakterene er krystallklare i begge tilfeller og man føler ikke at man går glipp av noe.

Konklusjon
Det er ingen tvil om at David Yates har god kontroll på Harry Potter-universet. Han tok over regipinnen i Føniksordenen og regissert alle filmene etter det. Filmen er velspilt og underholdende, og slutten gjør at man virkelig føler at det kribler i kroppen i lengsel etter å se siste kapittel.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse