Annonse
Men for å være ærlig aner jeg ikke en gang hva jeg ønsker å formidle med dette spake forsøket på en artikkel.

Grunnen til at jeg sitter med nostalgien i knoklene og ønsker så inderlig å yte rettferd er 30 Seconds To Mars' video av Jared Leto som Kurt Cobain på bandets YouTube-side. De første bildene som danner seg i det mørket som representerer det tidlige nittitallet er Unplugged in New York. Tross Cobains problemer med den mest typiske gjengangeren i Seattles grunge scene, den største antihelten av dem alle; heroin, er unplugged konserten kanskje en av Nirvanas vakreste øyeblikk. Det er dette bildet av en narkoman musiker Leto har kledd på seg, Kurt Cobains mest skjøre men samtidig sterkeste opptreden.

Det neste minnet som brøyter seg vei i hukommelsens grumsete tank, er meg selv hoppende opp og ned etter låtene på Nevermind-skiva i kjellerstua til søskenbarnet mitt. Aldri før hadde jeg opplevd noe som skar seg inn i huden slik som dette albumet gjorde. Omfanget av det sammenstøtet Nevermind hadde på et ungt sinn kan måles i hvordan den plata erobret toppen på Billboardlista. Nirvana vippet selveste popkongen Michael Jackson ned fra tronen ved at ungdommene byttet inn julegaven Dangerous med Nevermind. Selv ikke Cobain var skikket for å takle en slik omveltning i hverdagen. Men en ting var sikkert, band som Def Lepard og Poison forsvant fra forsidene som en dårlig trend. Alle skulle plutselig ikle seg flanelskjorter, la håret være et uregjerlig kråkereir og gi faen som en punkrenessanse verden over. Grungen er på mange måter punkens lillebror, fetter eller hvordan du enn velger å se familierelasjonene, men den tingen de hadde felles var deres crash and burn mentalitet. Både grunge og punk lot seg kveles og innta en posisjon på stjernehimmelen som et vakkert øyeblikk som hang seg selv i bjelken i kjelleren. Som et svimerke ble begge sittende på historiens overarm og vil fortsatt inspirere generasjoner fremover.

Det vi kanskje mangler på nostalgihimmelen, er en film om Kurt Cobain og Nirvana, en film som ikke bare forteller om junk, musikk og et hav av overdoser, men selve sjangerens fødsel. En film som viser hvordan Grunge gikk fra utskudd til mainstream og druknet seg selv i det siste dødsfallet som utgjorde Kurt Cobain.

Med den lille video på YouTube har kanskje Jared Leto lagt inn en liten søknad med tanke på kommende Cobain-prosjekter. Den som derimot alltid er det vanskeligste punktet å manøvrere rundt når det kommer til prosjekter om Nirvana er Courtney Love, men resultatene av et google-søk kan fortelle deg at det kan virke som om hun har velsignet et prosjekt basert på Charles R. Cross' bok om Cobain kalt Heavier Than Heaven. Om dette vil bære frukter eller om Courtney selv også må melde avbud på livet før en film om Kurt Cobain vil bli virkelighet, gjenstår å se.

Det er vel heller ikke så rart om Jared Leto skulle ønske seg en slik filmrolle. Fra før har Val Kilmer vært Jim Morrisson, Joaquin Phoenix har vært Johnny Cash, Dennis Quaid var Jerry Lee Lewis, Tom Hucles største øyeblikk var i rollen som Mozart, Jamie Foxx fomlet seg gjennom mørket til Ray Charles, Lou Diamond Philips var Ritchie Valens, Gary Oldman Sid Vicious og Kristen Stewart var heller ingen skam i rollen som Joan Jett i filmen om The Runaways. Hvem vi i fremtiden kan huske i rollen som Kurt Cobain? Vi kan bare håpe, drømme og spekulere. Imellomtiden vil ryktene poppe opp som sopp i marka om høsten, og dø ut med frostens første harde tak om virkeligheten. Men hvis vi kan ønske oss noe, når vi snakker om en film basert på livet til Kurt Cobain, så er det en samarbeidsvillig Courtney Love og en regissør som makter å bære ansvaret på skuldrene sine uten å miste visjonen midtveis. Gi oss en Kurt vi kan huske. Gi oss det Nirvana vi elsket. Gi oss en film vi alle, fra Dave Grohl til Courtney Love, vil sette pris på.

>> Leto som Cobain på YouTube

>> Fossils from the Grunge Era; Excavating the cave of a beast.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse