Annonse

Filminfo og video

Lolita

Olympia Press står bak flere klassiske utgivelser og Lolita er intet unntak fra denne beskrivelsen. Da den utkom i 1955 var den uten tvil en kontroversiell roman, med sitt pedofile emne. Hr Humbert er i sin voksne alder en mann med lyster det definitivt er verdt å oppsøke hjelp for, med sin lidenskap for unge jenter. Men selv om man kan få forståelse for bakgrunnen som har satt sine spor i Humberts sinn og grunnen til at han forelsker seg i Dolores ォLolitaサ Haze, så er det noe fundamentalt galt i psyken på menn med Lolita syndrom. Samfunnet rundt oss anerkjenner denne oppførselen som uakseptabel og dette blir et problem for Humbert. Cluet for at noe er galt er når du selv forstår dette og gjør det du kan for å skjule dine handlinger, noe Humbert også blir nødt til.

Men selv om dette er en bok om pedofili, så er den vakkert fortalt. Det er vel kanskje også slik en historie som dette måtte fremføres på femtitallet. Skulle dette vært gjort i dag, måtte det helt kalt vært sterkere virkemidler til for å bryte gjennom hos naive medborgere som ikke forstår omfanget av dette problemet. Filmen på sin side følger den samme vakre lidenskapen fra boka, men velger å vise Lolita som en mer voksen og kanskje mer legitim erobring. For Lolita i Adrian Lynes film fra 1997 med Jeremy Irons som Humbert Humbert, viser ei jente som heller ser ut til å være 16 enn 12. Om dette er for å ikke fornærme følsomme seere eller om man i produksjonen ikke ønsket å vise noe så ufint som en eldre mann som har et seksuelt forhold til en mindreårig, er ikke godt å si.

Det som uansett er sikkert er at man aldri skal undervurdere en manns ambisjonsnivå på det seksuelle plan og hva han er villig til å gjennomgå for å oppnå sin seksuelle nytelse. Nå er det som kjærlighet Humbert formidler sin lidenskap for Lolita med, men tolv er uansett lidenskap eller seksuell tiltrekking, en alder som tilsier at sex ikke er tillatt. I det hele tatt burde ikke tolvåringer være seksuelt aktive, men spør du den rette tolvåringen så blir du sett på som en dekadent jævel som ikke bør blande seg opp i saker du ikke har noe med.

Ute i samfunnet er misbruk av mindreårige et problem mange ikke ønsker å sette fokus på. Hvis det er noe Lolita klasker opp på oppslagstavla så er det fokuset på pedofili og seksuelt misbruk av mindreårige. Pedofili er et langt mer utbredt fenomen enn det folk flest er klar over og denne byllen på samfunnets samvittighet må kureres.

Så for å spore tilbake til saken, nemlig forholdet mellom filmen og boka, så er det den nyeste filmversjonen vi har valgt å ta for oss her, selv om vi er klar over Stanley Kubricks filmatisering av boka, fra 1967. Både boka og filmen viser seg frem fra sine beste sider og er begge noe du burde velge som underholdning. Begge er gode i hver sin sjanger og verdt sin anbefaling.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse