Annonse
Da Ali (Leon Bashir) er ferdig med sin noe ufrivillige ferie på et av byens “hoteller” bestemmer han seg for å bli lovlydig. Penger ligger nemlig i det brune gullet: Kebab! Derfor bestemmer han seg for å åpne ei kebabsjappe sammen med kompisene Bobby (Farrakh Abbas) og Nico (Jeppe Beck Laursen). Det skal vise seg ikke å være det letteste, eller det glupeste forslaget som Ali er kommet med, og på åpningsdagen går det galt. For, enkelte har ikke glemt gammel gjeld. Som vi husker fra første film ble det noe oppstandelse med et hjemmebrenneri som rett og slett blåste i lufta, i tillegg til gjeld hos The Dane. For også denne gangen er Kim Bodia mer, nå med hår og tørkle. Ikke så alt for kloke hoder slår seg sammen for å bli kvitt gammel gjeld.

For å skaffe penger finner de ut at veddeløp er tingen. Nico er nemlig kusk og han vet hvordan man kan vinne store penger på løpene. Greia er at de må skaffe seg en hest, så Nico, Bobby og Finish (Kristoffer Joner) drar på landet for å stjele seg en gamp. Der kommer de over bonden Stein som har seg litt med sauene sine. Og det er her filmens desidert beste kommentar kommer: “Hvis DU var en sau, ville du blitt pult eller spist?” Nei, man skal ikke le av utuktig omgang med dyr, men kommentaren fikk meg allikevel til å flire godt.

Scenen falt ikke i like god jord hos Dyrebeskyttelsen og de gikk sterkt ut i media vedrørende dette. De snakket om latterliggjøring av dyr og å ikke ha respekt for dyrene. Beklager, men jeg er av den oppfatning av at film er film og da er det lov å latterliggjøre litt og trekke grensene. Det er ikke dermed sagt at man støtter det som vises. Men men, jeg mora meg i alle fall over kommentarene. Scenen i seg selv er ganske mørk - det foregår på nattestid, og man ser jo ikke bonden holde på med krølledyra da.

Jeg hadde ikke forventet at denne oppfølgeren skulle gi meg vondt i magen slik den første filmen gjorde. For da fikk jeg virkelig trimmet lattermusklene. Men jeg hadde jo håpet at det ville bli noe i løpet av halvannen time som gjorde at jeg kunne bli litt støl i magen. Men den gang ei. Det var en scene og en kommentar som fikk meg til å flire godt, men der stoppet det. Filmen mangler den driv og glød som den første hadde, og skuespillerne virker platte og kjedelige. Sjarmen er borte. De har også smelt inn Helge Jordal i rollen som gammel sirkusdirektør uten at det høyner filmen noe særlig.

Den som uten tvil gjorde best jobb, var Jeppe Beck Laursen som har erstattet Anders Danielsen Lie i rollen som Nico. Stor forandring utseendemessig, litt kortere og litt kraftigere som Ali så fint sier det i en scene, men som en enda bedre Nico enn i første film. For meg virker det som at regissørene Sebastian Dalén og Leon Bashir bokstavelig talt har slått hodene sine sammen og skrevet manus med sterk hodepine. Eller kanskje var det dagen der på? For, humoren i denne filmen passer nok best dagen derpå, med hodepine og en form som gjør at man kan flire seg skakk av ordet “bløtekake”.  Det blir for mye forsøk på å være artige. For mye streving, ikke det naturlige som var i første film. Og når man også krampeaktig trekker inn så mange personer, så ender det gjerne dårlig.

Skal jeg kaste en terning her, så blir det en sterk 2’er, utelukkende grunnet Laursen og sauekommentaren.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse