Annonse

Filminfo og video

Boys don't cry

Boys don’t cry

Karakter

6 
Filmen som er basert på en sann historie, handler om Teena Brandon. En gutt som var fanget i en jentes kropp. Hun velger så å utgi seg for å være en mann. Håret klippes kort og på med flanelskjorta og jeansen med litt ekstra utstyr plassert i skrittet og bandasje over den beskjedne bysten. Navnet blir så Brandon Teena og hun beveger seg ut i et terreng som ikke er klart for henne i det hele tatt. Historien tar oss med til den lille byen Falls City i Nebraska i 1993. Mer enn dette vil jeg ikke si, selv om dette er en viktig historie. Filmen har nemlig best effekt om man vet lite om historien når man ser den.

Regissør Kimberly Pierce fant informasjonen om Teena Brandon mens hun arbeidet med sin hovedoppgave ved Columbia University. Hun intervjuet så de fleste som var involvert i saken, og dette materialet er det som er brukt som bakgrunn for filmen. Hun var spesielt interessert i den identitetskrisen som Teena Brandon gikk igjennom. Noe som er viet mye tid og oppmerksomhet i filmen på en varsom og delikat men fullstendig naken måte.

Kinematografien er enkel og dunkelt belyst, none som kan være litt plagsomt innimellom. Men den samme enkelheten og realismen i bilde gir også et virkelighetsnært inntrykk. Bildekomposisjonen er godt gjennomført i de fleste scener noe som hever kvaliteten på filmen. Det som derimot er fullstendig enestående er skuespillerprestasjonene, de er av en helt annen verden. Sjelden ser man så gode prestasjoner over hele linja i et karaktergalleri.

Hillary Swank og Chloë Sevigny fikk begge Oscar nominasjoner for sine prestasjoner i filmen.Swank vant, ikke uventet for sin tolkning av Teena Brandon. Den virkelige Teena Brandon så veldig andrgyn ut noe man også burdte tenkt på i castingen. Hillary Swank ser veldig feminin ut uansett hvor hardt de jobber for å få en mer maskulin look. Dette er eneste problemet, og Swank kan jo ikke lastes for dette. Hun gjør en fantastisk jobb med et utrolig krevende materiale. Hun gir Brandon den sårbarheten som vekker sympati for mennesket Brandon, uavhengig av kjønn. Det er også en del ekstremt brutale scener som krever utrolig mye av Swank og de som spiller overgriperne. Peter Sarsgaard spiller John Lotter som sto først i køen for å lynsje Brandon på grunn av sjalusi. Han er akkurat så røff som en slik rolle krever, og dette gjør at han fremstår ekstremt troverdig.

Denne filmen kom ut i 1996 og var en av de første filmene jeg så som gjorde et varig inntrykk på meg. Det filmatiske utrykket er realistisk noe som gjør at den stikker dypere. Man får et lite innblikk i en brutal hverdag som slår pusten ut av deg. Hillary Swank er helt fantastisk i rollen som Teena Brandon. I ekstramaterialet på Blu-rayen får man vite mer om den faktiske historien

Jeg har ikke sett filmen siden den kom ut første gang og til og med denne gangen var det flere ganger det føltes som om jeg fikk et kraftig knyttneveslag i mellomgulvet. Det vrir seg innvendig av å se på denne jenta som slåss for å være den gutten hun føler seg som. Ethvert overgrep skjærer seg inn i sjelen din og du priser deg lykkelig for at du ikke er i samme situasjon. Dette er et menneskelig og rått portrett av en sårbar sjel som bare vil være seg selv.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse