Annonse

Filminfo og video

Mr. Nice

Men vi snakker tross alt om en helt annen tid. Smugleryrket var ikke så preget av vold og bevæpning på sytti- og åttitallet, ifølge Marks, for en mann som ikke ønsket å utvide arbeidshorisonten til Hard Drugs. Alt Howard ønsket var å distribuere lettvektere som hasj og marihuana. Under oppveksten i lille Wales så Howard lite til hippiekulturens røyksky, men når ferden gikk videre til Oxford ble verden en annen. Selv om det hardnakket ble hevdet at LSD åpnet nye dører, i sinnet vel og merke, var det hasj som skulle vise seg å være den sanne døråpneren for Marks, rent teknisk. Tilfeldigheter, litt godvilje og ambisiøs arbeidsmoral førte den unge mannen i kontakt med MI6, IRA og mafiaen, alt for å frakte Afridifolkets hjemmebakst ut på verdensmarkedet. 50 tonn er ikke en koffert eller en billast, vi snakker papirarbeid og is i magen.

Nå får ikke filmen helt taket på omfanget av Howard Marks' smuglerkarriere, men fremstår mer som en halvveis komedie  i britisk stil basert på virkelige hendelser. Det er lite galt på filmen i seg selv, men det er godt og vel 150 bøker siden jeg selv leste boka som filmen er basert på, så det er kun bruddstykker som sitter igjen i minnene. Scener som der Howard frakter en reisekoffert stappet med penger gjennom... en by i Afghanistan (?), er blåst bort fra filmen, men høyttalerepisoden er med. Du får et ganske greit inntrykk av livet til Great Britains en gang Most Wanted Man og Marks frustrasjon mot lovverket og stigmatiseringen av cannabis kommer frem.

Det er som sagt lenge siden jeg leste Mr Nice, men da  jeg oppdaget filmen grep jeg tak i den som varmt hvetebrød. En liten nedtur var det å se den sammenlignet med det halvt vage minnet av boka, men det var fremdeles en god følelse som buktet seg gjennom mellomgulvet når sluttkreditten fylte tv skjermen. Det som kanskje faller inni hodet på en først når man kommer over slike historier, er hvordan noen velger å gå denne veien i livet, harmløst eller ikke, stigmatisert eller ei; cannabis er et illegalt produkt på markedet. Jo lenger du holder på, jo før vil du ryke på en smell og denne smellen fører fort til lengre opphold i ett eller annet fengsel på ett eller annet kontinent. Howard Marks betalte også prisen for smugling ved å sitte syv år i et føderalt fengsel i Indiana, USA, og fronter i dag en kampanje for legalisering av cannabis på sin egen hjemmeside. Hans arbeid i bransjen har altså ikke stoppet opp, det er bare barrikadene som er endret. Den eneste reelle måten å forklare dette valget av arbeid på, for Howard Marks, må være idealisme blandet med spenningen og pengene salget genererer. Men uten idealismen rundt harmløsheten ville veiene uten tvil ført han mot smugling av hardere stoffer og livet villet uten tvil sett annerledes ut, i uttrykkets verste betydning.

Alt i alt er det en grei film og en interessant bok. By the way, dette er ingen Fra Bok til Film omtale, men hvis du leser engelsk skader det ikke å gripe tak i Mr Nice.

www.howardmarks.name
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse