Annonse

Filminfo og video

Sirkus

I The Circus fra 1928 møter vi igjen Chaplins karakter Landstrykeren, eller som han heter på orginalspråket: The Tramp.

Da Landstrykeren en dag blir jaget av politiet, mistenkt som lommetyv, befinner han seg med hele sitt følge midt i sirkusmanesjen. Dette til publikums store begeistring, og sirkusdirektøren bestemmer seg for å gjøre Landstrykeren til showets stjerne. Men, Landstrykeren fikser ikke helt dette med å være morsom med vilje, så showene han deltar i blir ikke like bra som den dagen han ble forfulgt. Den utspekulerte sirkusdirektøren finner ut at han allikevel kan utnytte Landstrykeren, og gjør han derfor til vaktmester på sirkuset. Og under hvert show beordrer han Landstrykeren ut i manesjen for å gjøre sitt arbeide, til publikums store begeistring.

Under sitt opphold ved sirkuset har Landstrykeren forelsket seg i sirkusdirektørens stedatter. Han kurtiserer henne etter beste evne, men en dag dukker Rex opp. En flott og kjekk mann hvis show er å gå på line, høyt oppe under sirkusteltets tak. Da Landstrykeren ser at sirkusdirektørens stedatter kurtiseres av Rex og hun tilsynelatende liker det, bestemmer han seg for å t opp kampen om henne. Noe som fører han høyt oppe på en line …

Jeg er stor fan av Chaplin og hans arbeide. Selv om man noen ganger sitter tvekroket av latter føler man alvoret i filmen. Det er alltid en undertone, og jeg merker at selv hvor artig ting er på filmen kan jeg bli litt trist. Chaplins karakter Landstrykeren har en egen evne til å få meg melankolsk oppi all humoren. Og denne filmen er intet unntak. Dette er vel den av Chaplins filmer jeg synes er mest artig. Men jeg synes ikke den er hans beste. Gullfeber kommer hakket ovenfor, og så har vi City Lights, som kom i 1931.

Chaplin ble nominert til hele 4 Oscar i 1928, men The Academy Awards bestemte at fire nominasjoner var for mye, så de fjernet nominasjonene og gav Chaplin en æres Oscar sammen med Warner Bros. Chaplin fikk Oscar for sin allsidighet og genialitet innen regi, produksjon og skuespill. Da The Circus ble gitt ut på nytt i 1969 var det den da 80-årlige Charlie Chaplin som sang tittelmelodien. Det er også han vi hører synge i denne utgaven. Det er også Chaplin selv som balanserer på line høyt der oppe. Mannen var en sann tusenkunstner. Og, har du ikke sett noen enda, anbefaler jeg deg å ta en titt på en Cahplin film eller to, og hvorfor ikke da starte med denne?

Denne Blu-Ray utgaven inneholder også en DVD utgave.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse