Annonse

Filminfo og video

Taxisjfren

“Listen, you fuckers, you screwheads. Here is a man who would not take it anymore. A man who stood up against the scum, the cunts, the dogs, the filth, the shit. Here is a man who stood up.” – Travis Bickle

De aller fleste som er glad I god film, har vel en eller annen gang sett Taxi Driver. Alle har hvertfall  garantert hørt monologen “Are you talking to me?” minst en gang I sitt liv. Monologen, som blir sagt av Travis Bickle til seg selv I speilet, ble faktisk improvisert av DeNiro under innspillingen. I manus sto det bare “Travis ser I speilet”. Men ser man på hvor mange filmer I ettertid som har referert til, eller parodiert nettopp denne scenen, er det vanskelig å tenke seg filmen uten.

Robert DeNiro  ble nominert til Oscar og spiller mesterlig som taxisjåføren Travis Bickle, en 26 år gammel vietnam veteran som pga. søvn- løshet får seg jobb som taxisjåfør. Han kjører rundt i New York City, mens han irriterer seg mer og mer over all urett, vold og feil hold- ninger han ser daglig. En dag møter han Betsy (Cybill Shepherd), som jobber med en valgkampanje for presidentkandidat Charles Palantine. Bickle melder seg som frivillig hjelper i valgkampen for å komme nær Betsy, og tør etterhvert å be henne ut. Hvor han tar henne på første date...vel, det skal jeg ikke avsløre, men jeg tviler på at mange jenter ville blitt særlig imponert....
Samtidig møter han en 12 år gammel prostituert jente, Iris (Jodie Foster). Han bestemmer seg for å befri henne fra halliken hennes ”Sport” (Harvey Keitel), og samtidig rydde litt opp i urettferdigheten han ser rundt seg daglig....

Bilde
Ikke la deg lure av Columbia Pictures logoen som åpner filmen. Den er stort sett det eneste som er dårlig med bildekvaliteten på denne utgivelsen. Klarheten er enestående, og heldigvis ser ikke filmen ut som den kom ut i går, den ser ut som den kom ut på blu ray i 1976. Den er tro mot regissør Martin Scorseses visjon og der filmen skal være skitten er den det.

I 1976 måtte Martin Scorsese gjøre om fargen på blodet i de klimaktiske sluttscenene for å unngå en såkalt X-rating. X-rating var på 70-tallet veldig vanlig på pornofilmer, og en slik aldersgrense ville gjøre at filmen kanskje ville bli tatt inn på færre kinoer.Blodet ble derfor farget i en oransjeliknende farge. Scorsese sa selv at han likte nesten dette bedre enn den originale rødfargen. Jeg kan ikke huske hva jeg mente om dette da jeg sist så Taxi Driver, men blodet er hvertfall rødt som blod skal være på denne utgivelsen.

En slik behandling unner jeg alle klassiske filmer som kommer i fremtiden. Og i den forbindelse må jeg bare si jeg gleder meg som en unge til Scarface kommer senere i år! Taxi Driver har fått en behandling verdig en ekte, tidløs klassiker!Lyd
Lyden er like imponerende som bildet på denne utgivelsen.
Bernhard Herrmann’s soundtrack kommer virkelig til sin rett her. Den ikoniske temamelodiens rolige saxofon gjengis klart og tydelig.

Surroundfølelsen er også fortreffelig. Enten det er lydene fra New Yorks gater om natten eller et travelt valgkampkontor. Igjen er utgivelsen trofast mot 1976 utgaven, og for eksempel skuddlyder høres da helt annerledes ut enn i en splitter ny 2011 film. Men det er akkurat slik det skal høres ut!

Ekstramateriale
Jeg synes ekstramateriale er viktig når det er snakk om en legende som Taxi Driver, og denne utgivelsen er stappet full av alt vi kan tenke oss! En svært imponerende samling, og det beste av alt; med unntak av dokumentaren og en trailer er alt i herlig HD!

-Interactive Script to Screen - Les manuskriptet mens du ser filmen.
-Original 1986 Audio Commentary - Med regissør Martin Scorsese og manusforfatter Paul Schrader
-Audio Commentary - Med Professor Robert Kolker
-Audio Commentary – Igjen med manusforfatter Paul Schrader
-Martin Scorsese on Taxi Driver
-Producing Taxi Driver – med produsent Michael Phillips
-God’s Lonely Man – Om Travis Bickle
-Influence and Appreciation: A Martin Scorsese Tribute – Oliver Stone, Robert DeNiro og flere snakker om den legendariske regissøren Martin Scorsese.
-Taxi Driver Stories – Tidligere taxisjåfører snakker om hvordan det var å kjøre taxi i NY på 70’ tallet.
-Making Taxi Driver – En timelang dokumentar om filmingen av Taxi Driver
-Travis’ New York – Kinematograf Michael Chapman og tidligere NY borgermester diskuterer NY på 70’ tallet.
-Travis’ New York Locations – I split-screen ser vi ulike steder fra filmen, som sammenlignes med hvordan stedene så ut i 2006
-Storyboards to Film Comparison – Med valgfri introduksjon av regissør Martin Scorsese. Se hvordan ulike scener så ut på tegnebrettet.
-Galleries – Fotoalbum fra ulike deler av produksjonen
-Taxi Driver Theatrical Trailer
-BD- Live og MovieIQ

Konklusjon
En fantastisk film med fantastisk kvalitet på alle områder og stappet full med informativt ekstramateriale! Jeg kan ikke gi høyere anbefaling! Alle samlinger bør inneholde Taxi Driver!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse