Annonse

Filminfo og video

The Rite

The Rite

Karakter

3 
Filmen skal visstnok være inspirert av virkelige hendelser og etter litt googling kan det se ut til at dette for en gangs skyld stemmer. Hvis man tror på det som filmen tar opp vel og merke. Boka som filmen er basert på er skrevet av journalisten Matt Baglio og han brukte deler av Dr.grads oppgaven til den katolske presten og eksorsisten Jeffrey Grob som holder til i Chicago.

Historien dreier seg om teologistudenten Michael Kovak som både er skeptiker og i en aldri så liten troskrise. I virkeligheten heter denne skeptiske teologistudenten Gary Thomas. I et anfall av akutt troskrise bestemmer han seg for å trekke seg fra sine teologistudier, men blir istedenfor overtalt til å reise til Roma på Vatikanets opplæring i eksorsisme. Han lar seg ikke lett overbevise, noe som fører han i retning av den noe uortodokse presten Lucas Trevant, et møte han nok ikke fører i glemmeboka med det første.

Den svenske regissøren Mikael Håfström er i Norge best kjent for sitt arbeid med filmen Ondskapen som ga han en Oscar nominasjon. Men han har også gjort seg bemerket i Hollywood med filmene 1408 og Derailed, sistnevnte med Clive Owen og Jennifer Aniston. Han er dyktig når det kommer til å fremstille ondskap enkelt men virkningsfullt. Bildene i The rite er mørke og dystre, og det finnes noen små referanser der til den originale eksorsist filmen om man ser etter. Spørsmålet blir her om han lykkes i å lage en film om eksorsister som faktisk fenger. Det er nemlig få av det slaget.

Colin O’Donoghue er å regne for nykommer i bransjen, han har noen tv-filmer og noen roller i tv-serier bak seg, men det er det hele. Allikevel klarer han å spille godt mot mesteren selv Anthony Hopkins som hoverer i rollen som presten Lucas Trevant. Den som derimot imponerer mer enn disse to er Marta Gastini som spiller rollen som Rosaria. Hun er også en nykommer med unntak av noe n tv-roller og et par filmer. Hun blir selve bildet på ren desperasjon og intens ondskap der hun lider seg igjennom den ene eksorsismen etter den andre uten å egentlig overbevise den godeste Michael Kovak om at hun faktisk er besatt av djevelen. Han er hellig overbevist om at hun kun er psykisk syk og trenger profesjonell hjelp i form av psykolog.

I utgangspunktet hadde jeg gitt opp å noen gang få se en relativt god eksorsismefilm igjen, men denne her gjorde litt inntrykk faktisk. Den er spennende og uten å overdrive, med unntak av et par scener som ble litt i overkant. Bildene er fint komponert i omgivelser som passer historien perfekt. Stemningen ligger og gnager deg i hjernebarken gjennom hele filmen selv om det ikke er verdens mest nyskapende historie. Jeg er ikke den som hopper og skvetter særlig når jeg ser spennende filmer, men det var et par steder hvor jeg faktisk skvatt godt. Når denne her opp til den beste eksorsismefilmen The Exorcist fra 1973? Nei, det kan vel få gjøre, men denne her var et skritt i riktig retning hvertfall.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse