Annonse

Filminfo og video

Byens Lys

Igjen møter vi Landstrykeren og denne gangen redder han en suicidal millionær hvis kone nettopp har forlatt han. Som en takk får han oppleve en del av sosietetslivet, i tillegg til litt penger. Disse bruker han på å kurtisere den vakre blomsterpiken i nabolaget. En dag finner han ikke på den vante plassen, og han drar hjem til henne. Der overhører han legen si at det eneste som kan redde henne er en operasjon. I tillegg trues de med utkastelse fra leiligheten der de bor, så Landstrykeren bestemmer seg for å tjene penger til både operasjon og leilighet. Derfor tar han seg ulike jobber, først som gatefeier og så som bokser, i tillegg stiller han som posør. Alt for å gi et bedre liv til kvinnen han har forelsket seg i.

Denne filmen er rørende romantisk og har en lun tone gjennom det hele. Den er hjertevarm. Den har også masse av den gode humoren vi kjenner fra andre filmer om Landstrykeren, dog ikke like “hysterisk“. Filmen er en romantisk dramakomedie og inneholder helt klart det meste en slik film i følge meg bør ha. Det at den er uten tale gjør den også på en måte mye nærmere. Man føler mer hva som skjer, takket være godt skuespill og god mimikk. Denne filmen inneholder også en av filmhistoriens mest rørende sluttscener. Den sier mer enn tusen ord og er så vakker at den frå frem tårene i mine øyne.

Jeg tror dette er min favoritt blant Chaplins filmer om Landstrykeren. Den skiller seg ut fra de andre med romantikken i den, som vises på en helt annen måte enn i tidligere filmer om denne klønete sjarmerende og snille karakteren. Selv om det er den vanlige slapstickhumoren vi kjenner fra andre filmer med Landstrykeren synes jeg allikevel den er mildere enn før. Det er ikke samme brutalitet føler jeg. Kan være seg det i grunnen er det, bare det at jeg ser på filmen med et romantisk filter fordi jeg er så svak for denne.

Chaplin gikk med denne filmen godt mot strømmen i 1931, da talefilmen allerede var godt etablert , for enda en gang kom han ut med stumfilm, hvor det eneste man kunne høre var musikken og lydeffektene.

Denne filmen ligger øverst på topp 10 listen over de romantiske filmene blant tidenes hundre beste amerikanske filmer. Der ble den plassert av American Film Institute i 2008, 10 år etter at de først plasserte den blant tidenes hundre beste amerikanske filmer, da plassert som nr 76 (på plass nr 74 lå Gullfeber, mens Modern Times lå på plass nr 81). Den plassen har den så absolutt fortjent. Dette er helt klart en film vel verd å få med seg.

I tillegg til Blu-Ray har denne utgaven også med en DVD.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse