Annonse

Filminfo og video

Thor 3D

Thor 3D

Karakter

5 
Bestemt på å redde Åsgård fra ødeleggelse reiser Thor og hans team til Jotunheimen. Thor er en modig men arrogant kriger som higer etter slag han kan engasjere seg i og vinne. På mange måter vinner han slaget i Jotunheimen, men det fører også til at gammelt hat blusser opp og krig mellom æsene og jotnene er nesten ikke til å unngå.

Thors far Odin forbanner hans dumdristighet og som straff tar han alle hans krefter og hammeren før han sender han til jorda. Igjen sitter Loke som hele tiden prøver å oppnå sin fars gunst, uten å helt lykkes med dette. Han øyner mulighetene når hans største konkurrent er borte. På jorden møter Thor forskeren Jane Foster og hennes team bestående av Erik Selvig og Darcy Lewis.

Stilistisk sett er filmen bygget opp med en salig blanding av futuristiske innslag i en middelalderverden. Kostymene er en fin blanding av moderne rustninger og middelalderoverklassens overdådige klesplagg. Kenneth Branaghs stil som regissør er relativt ren og mange av bildene er symmetrisk bygget. Overdådigheten han allikevel klarer å få til er helt ekstrem. Det er bare generelle trekk som bærer likhet med den norrøne mytologien, det hersker for eksempel liten tvil om at jåtnene ikke akkurat skal ha sett ut som castaways fra Avatar. Om portvokteren Heimdall var svart betviles vel også.

I hovedrollen som Thor møter vi nykommeren Chris Hemsworth fra Australia, best kjent for sin rolle som Kim Hyde i Home and away. Det ser ut til at denne australske såpen er dyktige på å plukke opp skuespillertalenter for det er flere av dem som etter hvert har kommet seg over på Hollywood siden av filmbransjen. Ryan Kwanten for eksempel, spilte karakteren Vinnie i Home and away over en lengre periode. De siste årene har han derimot vært med i flere filmer og tv-serien True Blood. Ellers er rollelisten i Thor preget av store navn som Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Renee Russo og Natalie Portman. Kenneth Branagh er ofte trofast mot folk han har jobbet sammen med ved tidligere anledninger, noe som også gjelder her. Tom Hiddleston har jobbet med Branagh i prosjekter som Conspiracy og den britiske utgaven av Wallander.

I en av de første scenene er det tydelig at SFX-folka har nedprioritert særlig arbeid med scener hvor store masser er samlet. Det er kanskje ikke så viktig i den store sammenhengen, men når du ser en stor ubevegelig og tydelig dataanimert masse, så er det lett å tenke at de har bommet litt. Ellers er det faktisk lite å si på spesialeffektene i resten av filmen. De er godt lagde, kreative og overbevisende. Ellers kunne vel de som var ansvarlig for hårmanken til Thor ha gjort en bedre jobb, men dette blir å pirke på små detaljer.

Dette var en overraskende god film fra Marvel-universet. Den er full av visuelle og vakre detaljer som kan tilfredsstille selv den mest kresne publikummer. Skuespillerprestasjonene er det lite å si på, de fleste dialogene virker på tross av å være noe stiliserte, godt fremført. Hemsworth overbeviser som den gigantiske og mektige Thor som er en svært dynamisk karakter. Selv om Thor er en av de minst kjente Marvel-heltene er det liten tvil om at han kommer til å skinne på Marvels stjernehimmel lenge.


Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse