Annonse

Filminfo og video

Sucker Punch

Nerden i meg frydet seg første gang jeg så traileren, og jeg er en stor fan av Zack Snyders tidligere filmer. Både 300 og Watchmen ligger på favorittlisten min, så naturligvis så jeg frem til hans første egne verk. Så begynte anmeldelsene å dukke opp, og selv nerdene jeg trodde kom til å elske filmen endte opp med enten å hate den, eller nølende meddele at den hadde store mangler.

Da jeg gikk for å se den var derfor det meste av håpet for at den ville bli like fantastisk som jeg hadde antatt borte, men jeg hadde fortsatt en viss tro på at actionscenene kunne bli episke (det er tross alt Zack Snyder), og om den var like fryktelig som jeg hadde hørt kunne jeg heller le av hvor latterlig dårlig det ble, slik jeg vanligvis gjør under slike filmer. Jeg fikk ikke engang dét.

Sucker Punch er kjedelig. Forferdelig kjedelig. Det er en lite appellerende historie satt sammen med uoppfinnsomme actionscener som har veldig lite sammenheng. Emily Brownings mor dør, og etter et mordforsøk på den perverse faren som resulterer i hennes søsters død blir hun sendt til en mentalinstitusjon. Hun overhører faren og legen mens de diskuterer prisen for lobotomien hennes, fem dager i fremtiden, selv om ”overhører” er å ta hardt i. De burde kanskje vurdert å flytte seg litt lenger enn en halv meter fra henne. Logikken skal være at faren ikke vil at det skal komme frem at han har misbrukt jentene når politiet kommer for å høre Brownings side av historien, men om det tar fem dager for lobotomisten å komme seg til slottet, ville ikke politiet allerede hatt godt med tid til å avhøre henne? Man skulle tro politiet ville jobbe raskere i mordsaker.

Det viser seg at institusjonen er egentlig et dekksted for en erotisk klubb, hvor jentene danser burlesque-numre, og utfører andre tjenester, for å overleve. Sammen med de andre jentene lager hun en plan som skal få dem ut derfra. Jeg vet ikke helt hvor mye hun burde stole på en plan som kom til henne i en fantasisekvens hvor hun også sloss mot tre samuraier laget av stein. Under dansenumrene sine rømmer Browning unna til en fantasiverden hvor hun og de andre jentene er badass actionhelter.Som sagt, håpet mitt lå i actionscenene, og det var en stor skuffelse at selv fantasien hennes er kjedelig. Jeg liker stilen alt innehar, som enhver nerd sikkert gjør – Samuraier, nazi-zombier, drager, orker og roboter – Med andre ord: Stuff the Internet Likes

Men selv om det visuelt ikke er så ille, er selv disse scenene nesten like uinteressante som resten av filmen, som allerede er like spennende som å observere mose gro på en stein. Problemet er at de mangler god koreografi. Vi ser for eksempel Browning stå foran tre enorme samuraier, og man skulle ventet seg en episk kamp mellom dem, men nei. Ett slag mot hver av dem, og hun har vunnet. For å være rettferdig, actionscenene blir gradvis bedre, men ikke med mye. Jentene sloss mot en haug med uviktige skapninger (soldater, orker, roboter) før de til slutt når frem til bossen. Det ville vært bedre som et videospill.

Det gjør heller ikke filmen noe mer interessant at ingen av jentene eier en personlighet. Ambers eneste personlighetstrekk er for eksempel at hun er den som bruker maskiner. I fantasisekvensene altså, ikke i virkeligheten. I fantasy-settingen styrer hun et fly, men har ingenting å si for resten av scenen. Hver actionscene åpner med en briefing fra Scott Glens mentorkarakter, som kommer med et nytt visdomsord hver eneste gang han er på skjermen. Iblant høres det smart ut, andre ganger bare merkelig.

Sucker Punch er resultatet av en åpningsmulighet for regissører i Hollywood-systemet. Når en regissør blir populær nok får vedkommende en sjanse til å lage noe helt eget på et relativt høyt budsjett, uten stor innblanding fra studioet. For noen fungerer det, som med Robert Rodriguez’ våte drøm, Machete. Selv om det smerter meg å si det; Sucker Punch gjør ikke. Zack Snyder kommer nok derfor til å få mindre frihet i fremtiden, men det er kanskje også et pluss. Det er tross alt adapsjoner han takler best.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse