Annonse

Filminfo og video

Ddens drabanter

Dødens drabanter

Karakter

4 
Varg har endelig flyttet sammen med sin kjære Karin og forberedelsene til innflyttingsfesten er i gang. En fest Varg nok ikke kunne brydd seg mindre om så han er nærmest takknemlig da Hamre tar kontakt med han i forbindelse med et gisseldrama på en gård. Det viser seg at en av Vargs gamle klienter i barnevernet har kidnappet ei nabojente og er anklagd for å ha tatt livet av sine fosterforeldre. Varg blir flydd inn med helikopter fordi gutten ikke vil snakke med noen andre enn han. Vel oppe på gården like utenfor Bergen, treffer Varg ikke bare guttungen, men også sine gamle kollegaer Hans og Cecilie. Veum tror lite på at guttungen har drept fosterforeldrene selv om alle beviser peker i den retning, og klarer som vanlig ikke la være å blande seg inn for å finne sannheten.

Varg Veum spilles heldigvis fremdeles av Trond Espen Seim som passer perfekt til rollen på tross av manglende bergensk dialekt. Kjæresten Karin spilles av Lene Nystrøm som fremdeles har litt igjen å lære for å fremstå naturlig på skjermen. Men hun kommer seg, og troverdigheten hennes i rollen er økende. Litt mer mimikk i ansiktet, og bort med litt stivhet så vil det hjelpe betraktelig. Vegar Hoel er strålende som Hans. Line Verndal gir karakteren Cecilie liv på både godt og vondt. Kjemien mellom Hamre og Veum blir råere og råere. De kjekler på som aldri før og det gjør det hele ganske underholdende uten at man mister tråden i filmen av den grunn. Livet er ikke bare trist, eller bare morsomt, livet består av både latter og sorg, så det er viktig å få frem det på lerretet også, spesielt i filmer som fremstår såpass realistiske.

Handlingsmessig så er det en svakhet i filmen, man skjønner fort hvem som er skurkene. Ser vi polititeknisk på det hele gjør Hamre og en del feil. Blant annet så er det noe som heter at man skal lete etter alle beviser, ikke bare de som passer til teoriene man allerede har, da blir som regel feil person tatt og man får et justismord i hendene. Behandling av beviser ser ut til å være litt så som så, noe mange av seerne sikkert vil reagere på. I en scene gjør Hamre et nummer av å gi Veum hansker når han skal sjekke ut noen beviser. Mens selv bruker han ikke hansker når han håndterer beviser.

Filmen er spilt inn i Førde og det var nok smart. Det er mange storslåtte naturscener i filmen og det ugne været bygger godt oppunder stemningen samtidig som omgivelsene gjør det hele mer realistisk. Den svenske regissøren Stephan Apelgren som allerede har jobbet med noen filmatiseringer av bøker om Wallander, gjør en god jobb med å fange stemning og bygge opp relasjoner mellom de aktuelle karakterene. Filmen er også høyaktuell i disse dager som barnevernets arbeid er under lupen på flere plan. Det er en vanskelig problematikk, men Apelgren klarer å unngå klisjeene og får frem det vanskelige temaet med å belyse alle sidene i saken.

Alt i alt er dette en god film om en interessant karakter. Veum blir stadig mer dynamisk som karakter og relasjonen mellom han og Hamre blir mer og mer fornøyelig. Dessverre trekker det en del ned at handlingen er så lett å gjennomskue og at spesialeffektene noen ganger blir litt for synlige. For eksempel i en periode ser du Veum løpe rundt med blodpakning under skjorta, så da venter man jo selvfølgelig på at bestemte ting skal skje. Men Apelgren og Seim vet å engasjere, det er godt at det kommer flere filmer!

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse