Annonse

Filminfo og video

Cornelis

Cornelis

Karakter

4 
“Cornelis” handler om livet og personligheten til den legendariske svensk-belgiske visesangeren Cornelis Vreeswijk. Vi følger han fra hans tid som psykiatrisk sykepleier på Beckomberasykehuset, hvor han også møtte sin første kone, til hans siste leveår. Filmen prøver å vise frem både den personlige og den kjente siden av Vreeswijk, og vi blir presentert for flere skyggesider i hans liv, som pille-og alkoholmisbruk, psykiske problemer, hans store gjeld og hans stadige utroskap. Men vi får også se hans sårbarhet, engasjement og kjærlighet til hans sønn og til kvinnene i hans liv.

Cornelis Vreeswijk var en interessant mann, og alt skulle være duket for en spennende film. Og det er det også. Allikevel sitter en med følelsen av at regissøren vil for mye, og dermed drukner den spennende historien av og til. Det er forståelig at man vil få med så mye som mulig av Cornelis liv, men i forsøket på å få med alt har manuset blitt noe overflatisk. Det er også noen scener i filmen man må ha forutgående kjennskap til Vreeswijk for å skjønne. Men manuset er også morsomt og klarer også å kapre Vreeswijks sårbarhet som menneske både før og etter han ble en kjent artist.

Hans-Erik Dyvik Husby (bedre kjent som Hank Von Helvete fra Turboneger) spiller hovedrollen som Cornelis. Dyvik Husby har plenty av sjarme, og er skremmende utseendemessig lik Vreeswijk, men har for lite dybde. Mye av dette kan komme av at han er en relativt fersk skuespiller og har begrenset med erfaring, men i en filmatisk biografi bør hovedrolleinnehaveren ha et større spenn enn det Dyvik Husby her viser, siden en slik biografi krever at hovedrollen bærer filmen. Det er også et minus at Dyvik Husbys svensk ikke er ren og at karakteren slik sett ikke blir troverdig nok. Men alt skal ikke skyldes på Dyvik Husby, da manuset som tidligere nevnt ikke gir det største rommet for å gå i dybden. Det må også nevnes at han er fantastisk i de musikalske scenene, og har en genuin karisma som artist. Det hadde faktisk vært ønskelig at regissøren brukte flere lydspor av Dyvik Husbys egen stemme, og ikke klippet så mye over til Vreeswijks innspillinger.

“Cornelis” har inget egentlig høydepunkt, men flyter fremover på forskjellige hendelser i Vreeswijks liv. Dette er ikke en udelt negativ ting i en biografisk film, men man har kanskje, i lysten på å vise så mye som mulig, glemt at filmen også skal fange seeren. Men “Cornelis” er både morsom og interessant, og anbefales for alle dem som har lyttet til musikken hans og gjerne vil ha bakgrunnshistorien. Alt i alt en god filmopplevelse, om enn ikke en av dem jeg kommer til å huske aller best.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse