Annonse

Filminfo og video

Nawals hemmelighet

Nawals hemmelighet

Karakter

5 
Jeanne og Simon Marwan har akkurat mistet sin mor og sitter hos notarius for å få opplest testamentet hennes. I testamentet står det at de begge skal få utlevert hvert sitt brev, et til deres far og et til deres bror. Moren Nawal har også bestemte ønsker for hvordan hun vil begraves før dette er gjort Det er bare det at de har trodd begge var døde omtrent hele livet. Simon har hatt et konfliktfylt forhold til sin mor og blånekter å begrave henne nedover og uten stein men Jeanne vil finne ut hva Nawals hemmelighet faktisk var. Hun er temmelig sikker på at denne hemmeligheten er grunnen til at moren tilbrakte de siste ukene av sitt liv i total stillhet. Hun reiser alene til midtøsten for å finne ut av familiens historie, og hun møter en kultur som er helt ukjent for henne. Det er langt fra stille Canada til Midtøsten hvor kulene hagler og kvinner skal være tildekket.

Dette er en av de bedre filmer dette kinohalvåret byr på. Det kan være avskrekkende at den er på fransk og befinner seg i fremmede kulturer, men den er basert på tema som er universelle. En mors kjærlighet til sine barn står sentralt. Samtidig møter vi en sterk kvinne som strever seg gjennom dagene med å synge. Hun tar vanskelige valg som endrer livet hennes for alltid, men hun forblir sterk. På sin reise i morens fremtid finner Jeanne også styrken inni seg.

Filmen var nominert til Oscar for beste utenlandske film og med den fantastiske kinematografien er ikke det rart. Bildene er godt konstruerte med naturlige og fine overganger mellom de forskjellige historiene. Virkemidlene er enkle og fokus på omgivelsene og menneskene i filmen er fremtredende. Tilhørigheten til religion blir vist med enten hodeplagg eller kors rundt halsen. Dialogene er stort sett med et par unntak gjennomført naturlig og overbevisende. Skuespillet er litt overdådig i et par av scenene, men det tilgis fort.

Dette her er den hardeste filmen jeg har sett på en stund selv om den er langdryg innimellom. Det er enkelte scener du vrir deg i stolen av smerte for de fortvilte menneskene på skjermen, spesielt med tanke på de utrolige skuespillerprestasjonene. Hemmeligheten til Nawal bare fortsetter å gi og gi, det kommer nye tvister til den hele tiden og historien er mørk. Veldig mørk. Du får frysninger av hvor kalde enkelte av menneskene i filmen er, barn skytes ned over en lav sko og scenene er så enkle og brutale at de treffer deg der de skal, i hjertet.


Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse