Annonse

Filminfo og video

The Ninth Gate

Selv om det er tildels store forskjeller mellom filmen The Ninth Gate og boka The Club Dumas, så innebærer det ikke at du opplever filmen som avkortet eller dårligere på noen måte. Arturo Perez-Reverte har skrevet en bok som inneholder mer og filmen er finskåret for å følge en rettere linje som gjør ære på et godt verk. I boka er settingen fortalt utenfra bokdetektiven Corso, der det er Boris Balkan som forteller Corsos historie. Sentralt er også The Club Dumas, en klubb som hedrer De Tre Musketerer forfatteren Alexander Dumas. Det er også dette som i utgangspunktet setter historien i gang, da Corso er på jakt etter å verifisere en tekst av Dumas som autentisk eller ikke. Boka The Ninth Gate sys inn i fortellingen og tar over viktigheten i forhold til Dumas' tekst. Men på veien setter Perez-Reverte opp et bibliofil-galleri med hentydninger til en rekke verk, både fiktive og virkelige. The Club Dumas er en kuriositet i enhver bokhylle med sin spesielle historie og okkulte preg.

Men filmen er heller ikke noen snublefot. Det er vel kanskje ikke den mest kjente filmen Johnny Depp har spilt i, men hvem ville vel ikke takket ja til muligheten til å jobbe med Roman Polanski. Når de har renskåret denne biffen av en fortelling så gjør det den kanskje litt mindre kompleks, men til gjengjeld blir det mer underholdende. Skulle de ha beholdt alle elementene fra boka og holdt seg innenfor filmens tidsramme ville det blir hakkete og gitt følelsen av å spole seg igjennom handlingen. Dette ville vært langt mer ødeleggende enn noe annet. Isteden så har de droppet hele Dumas linken, skiftet navn og gjort siste halvdel av filmen mer dramatisk og intens, samt lagd sin egen endring på slutten. På mange måter så er det to forskjellige historier med et felles opphav, uten at du føler at noen av dem er underlegen den andre. Det er to brødre med forskjellig personlighet, forskjellig stil. Selv om de er ulike, ser du at de er like.

Når man leser mye og ofte ser at filmene som skal forestille bokas historie er dårlig fortalt, er det derimot hinsides moro å se at noen av dem også fremstilles slik som The Ninth Gate. Utfordringen ligger alltid i  å ikke forhåndsdømme filmen som et dårligere produkt, men heller se hvordan de har klart å formidle historien på den langt kortere tiden de har til rådighet. Elementer fra bøkene Mナ rett og slett ut, så det gjelder å kutte med flid og ikke skape en skadeskutt versjon og vingeklippet kråke ut av boka. Roman Polanski har uten tvil klart å føre The Club Dumas over til lerretet uten å ta med seg The Club Dumas, men heller malt sin egen versjon av den. Med Johnny Depp, Lena Olin og Frank Langella i rollene, får vi en rollebesetning som holder kvaliteten på produktet oppe. En Polanski-film er sjelden noen skuffelse og med The Ninth Gate viser han hvorfor. Han tar noe lite og ukjent og skaper det om til noe som kunne vært en original Polanski produksjon. Men for all del, det er spanjolen Arturo som har selve æren for denne fortellingen, Polanski fjernet bare det overflødige for å skape en film ut av den.

Om du skulle være i tvil så er dette definitivt en Johnny Depp eller Roman Polanski film du burde se. Det er heller ikke dumt å lese den hvis du er glad i bøker, for boka gir deg en helt annen opplevelse. Dette er i begge varianter en godbit.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse