Annonse

Filminfo og video

Melancholia

Melancholia

Karakter

5 
Ingen av oss vil tenke på det, men en eller annen gang vil verden gå under. For personene i filmen er dette en realistisk problemstilling fordi planeten Melancholia er i ferd med å kollidere med jorden, tror noen. Andre er overbevist om at den bare skal gå forbi jorden i sin bane. I et herskapshus et sted nede på jorden har Justine og Michael giftet seg. Hele bryllupet er planlagt, betalt og arrangert av Justines søster Claire og hennes ektemann John. En eksentrisk bryllupsplanlegger har selvsagt bidratt til å gjøre det meste absolutt perfekt. Men all planlegging i verden kan ikke forhindre depresjoner og vonde følelser hos bruden.

Lars Von Trier har skrevet manus og regissert filmen selv og den er et kunststykke på begge fronter. Det parallelle løpet mellom Justine sin melankoli og planeten Melancholi som kommer nærmere jorden, er utrolig godt lagt opp. Kontrasten mellom Justine og søsteren Claire er også veldig tydelig og for ikke å snakke om et godt virkemiddel. Claire er den alltid kontrollerte som stiller opp for Justine når hun er syk. De har en vakker og sårbar kjemi seg imellom som mange søstre nok vil kjenne seg igjen i. De kommer også fra en familie hvor dynamikken er helt skrudd med foreldre som har gått fra hverandre og ikke klarer å skjule sine følelser i datterens bryllup en gang. I rollen som mannen til Claire finner du Kiefer Sutherland som har kommet tilbake til lerretet i storform. Han gjør en god tolkning av den ekstremt rike, noe feige og allikevel kjærlige mannen som har fått en fullstendig vanvittig familie på kjøpet da han giftet seg.

Lars Von Trier har den siste tiden skapt stor furore med sine utsagn hvor han sympatiserer med Hitler. Kanskje ikke så smart, men all presse er god presse. Selv om han er kastet ut fra Cannes i år, kan ingen ta fra han at Melancholia er en utrolig flott og vakker film om depresjoner og verdens undergang. Det er kun en ting som er fryktelig irriterende og det er de ustødige kamerabevegelsene. De gir en viss realisme men er slitsomme å se på i lengden. Det hersker liten tivil om at Lars Von Trier får utvidet fanskaren sin med dette prosjektet som er et vakkert innblikk i menneskets psyke i kriser.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse