Annonse

Filminfo og video

The Colour of Magic

Terry Pratchett er uten tvil en av Englands morsomste forfattere. Bokserien Disc World, der handlingen foregår på den skiveformede planeten, er harselering med samfunnet. Det er barnlig og bisarr humor, det er et karakterspekter du sjelden har sett maken til og det er ei latterkule i bokform. For eksempel er Døden, den kappekledde skikkelsen med ljå og kappe, en av de personlighetene som ofte dukker opp i bøkene. Døden er et forsøk i å se menneskene fra utgangspunktet til en som ikke forstår menneskets handlinger og døden er en overmåte vellykket karakter på dette planet. Per dags dato er det 38 publiserte bøker i serien, hvor The Colour of Magic er den første, etterfulgt av The Light Fantastic. Det er disse to bøkene som utgir den over 3 timer lange filmen i to deler og ble første gang vist på Sky TV i 2008. Det er ikke vanlig for denne serien å ta for seg filmer produsert for TV, men når vi snakker om Disc World i filmversjon, er omtalen altfor fristende til å la den ligge.

Planetens første turist går i land på Ank-Morporks havn, planetens største og kanskje farligste by. Med seg har han en kiste full av mynter i rent gull, ei kiste som følger sin herre med en morderisk innstilling til alt og alle som truer ham. Men en turist med slike rikdommer blir lett et offer for byens ufine befolkning. Både Tyvenes-, Leiemordernes- og Kjøpmennenes Laug har sterke interesser i turisten, men det er den uheldige trollmannen Rincewind som, ufrivillig, ender opp som guide for turisten med navn Twoflower. Ikke at dette blir noen lett jobb, med så mange som ønsker livet av for mannen med kista full av gull.

Pratchetts bøker er fulle av humor og løklag av noen handlinger. Det er lag på lag og satire på satire. Naturlig nok må filmen ta noen snarveier og sløyfe enkelte deler av boka, for å få plass til selve handlingen. For eksempel sløyfes Helten Hrun fullstendig og monsteret Sjeleeteren er ikke med i det hele tatt. Filmen gjør et godt forsøk på å etterleve humoren fra boka, men kommer litt til kort. De blir nødt til å spole seg over deler av handlingen og kappe av biter, uten at det er det som gjør at den synker litt i kvalitet. Det som gjør dette til en lett opplevelse er det faktum at figurene stort sett flir for vage, selv den ufattelige humoren som ligger innbaket i Døden er for veik. For det er rundt figurene at meste parten av selve humoren ligger og når de blir bleke, blir litt av filmen også blek. Disc World fanatikere vil nok sette pris på filmen, siden de allerede er langt inn i Pratchetts tankemønster, men det er vel litt mer usikkert om alle andre vil like den. Det blir litt på samme måte som med "Haikerens guide til galaksen". Når du hadde lest boka forsto du så langt mer av den, mens for de som ikke hadde sett den kom med vag og anspent latter i salen. Slik er det litt med The Colour of Magic også. Når du har lest bøkene blir filmen lettere å sette pris på.

I helhet er dette en morsom film som passer for alle aldere. Bøkene gjør også stort sett det, men voksene lesere vil plukke opp de samfunnssatiriske delene ved handlingen og oppleve boka på et helt annet plan enn det de yngre leserne vil. Har du ikke lest Pratchett før, så er det bare en ting å si: Kast deg på med en gang. Og hvis du er en av de som elsket, eller i det minste likte, "Haikerens Guide til galaksen", så vil Disc World serien definitivt være noe å gi et forsøk.

Oversikt over serien
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse