Annonse

Filminfo og video

Platoon

We did not fight the enemy. We fought ourselves. And the enemy was in us.” – Chris Taylor, Platoon.

Helt fra åpningen med Adagio for Strings av Samuel Barber, blir vi satt rett inn I virkeligheten til en tropp (platoon) soldater, noen av dem akkurat ankommet Vietnam.

Charlie Sheen spiller rollen som Chris Taylor, ferskingen som kommer rett fra college og som attpåtil har meldt seg frivillig til dette helvetet, noe som er ganske uforståelig for de andre i soldatene i troppen hans.  Chris er helt grønn i dette nye miljøet, og kan ikke akseptere all urett han ser rundt seg. Noe som gjør at han kommer i konflikt med troppslederne.

Det hele topper seg under en gjennomsøking av en liten landsby.  De to sersjantene Barnes (Tom Berenger) og Elias (Willem Dafoe) viser tydelig at de er helt ulike når det gjelder moral og etikk, og de deler troppen i to. Den ene siden holder med Barnes’ voldelige og grusomme metoder, mens den andre siden holder med den rettferdige sersjant Elias. Det er her Chris får en konflikt med seg selv, og iløpet av tiden han har igjen i tjeneste, må han bestemme seg for hvilken person han egentlig er.

Platoon er ikke en underholdningsfilm. Enkelte scener og situasjoner er grusomme og på grensen til hva vi kan forestille oss, men samtidig tror jeg fullt og helt på at så grusomt var det, og ikke minst er det i krig.

En annen viktig og veldig tydelig del av Platoon er bruken av Samuel Barber’s Adagio for Strings. Et nydelig klassisk musikkstykke som blir brukt veldig mye i Platoon, og som passer like godt hver gang.Rollebesetningen her er strålende. Charlie Sheen som Chris viser oss alle følelser en nyankommet soldat i Vietnam må ha hatt, usikkerhet, redsel, sinne, ubesluttsomhet, og etter hvert en sans for rettferdighet og en trang til å ordne opp i det han mener er helt feil rundt seg. Tom Berenger er den harde, og i enkelte situasjoner, direkte onde sersjanten Barnes, mens Willem Dafoe er motvekten, sersjant Elias, en soldat slik vi håper de aller fleste som skal lede unge gutter ut i kamp er.

Rollebesetningen ellers er stappet med enten veldig kjente ansikter, eller ansikter du vet du har sett før, men kanskje ikke helt vet hvor. Johnny Depp, Kevin Dillon, Forest Whitaker og John C. McGinley er navn de fleste drar kjensel på.

Ifølge en av dokumentarene som er i ekstramaterialet, kan vi se på rollefiguren Chris Taylor som USA, og de to sersjantene Barnes og Elias representerer  USA’s delte meninger om denne krigen på den tiden. Barnes den umoralske og voldelige, Elias den rettferdige, og Chris i midten, som den uvitende, uskyldige som blir dratt mot en av sidene. Jeg synes dette er en god sammenligning, og verdt å tenke på når man ser filmen. 

Som traileren så flott (og litt selvgodt) sier:
”The first casualty of war is innocence and the first movie about the war in Vietnam is Platoon.”

Bilde
Platoon er endelig ute på blu ray, og det er flott å endelig ha denne filmen med litt bedre bilde og lydkvalitet. Men det er nettopp det..LITT bedre bildekvalitet var jo ikke det vi håpet på med denne filmen. Det skulle jo vært en referanseutgivelse filmen verdig.

I stedet får vi en utgivelse som I enkelte aspekter gjør jobben sin. Noen ansiktsnærbilder er slik vi er vant med at en blu ray skal se ut, andre ganger er det vanskeligere å se forskjell. Og slik er det med det meste. Enkelte bilder ser flotte ut, enkelte bare ”normale”.  Fargegjengivelser er tilfredsstillende, men så byr ikke Platoon på veldig mye variasjon I farger heller. Det begrenser seg stort sett til det grønne i jungelen og på uniformene, og det brungule i sanden i leiren. Sterkere farger ser vi blant annet i det røde i en Marlboro pakke eller et rødt pannebånd Chris går med.

Så bildet er ikke referanse, men det er nok forhåpentligvis slik Oliver Stone vil at det skal se ut, og det er definitivt det beste Platoon kommer til å se ut i lang tid fremover.

Lyd
Lyd er heller ikke alt vi håpet på. Helikoptre og jagerfly fyller rommet, akkurat som gresshopper og fugler, men skudd og eksplosjoner høres litt tamme ut. Dialogen er god, og jeg hadde ingen problemer med å få med meg hva som ble sagt.

Ekstra
-Audiokommentar med regissør Oliver Stone
-Audiokommentar med militærrådgiver Dale Dye
-Slettede og utvidede scener
-Flashback to Platoon
-Dokumentarer
-Vignetter
-Tv-reklamer
-Kinotrailer

Konklusjon
En fantastisk film i en helt greit blu ray utgave. Ujevnt bilde og lyd. Mye interessant ekstramateriale. Platoon er uansett en klassiker som må stå i hylla uansett om du velger å oppgradere til blu ray nå, eller å vente og se om det kommer en enda bedre utgave i fremtiden. Anbefalt!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse