Annonse

Filminfo og video

Sherlock - sesong 1

Sherlock - boks 1

Karakter

4 
Dette er BBCs moderne spinn på SirArthur Conan Doyles gamle kriminalhelten Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch), og hans kompanjong John Watson (Martin Freeman). Boks en tar for seg historiene «En studie i rosa», «Den blinde bankdirektøren» og «Det store spillet», og baserer seg på Conan Doyles bøker om Sherlock Holmes, men med egne forandringer og tillegg. Boksen er inndelt på tv-serievis hvor hver historie er en episode (BBC selv kaller det filmer i stedet for episoder) på ca en og en halv time hver.

Å ta Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes fra slutten av 1800-tallet og putte ham og historiene inn i en moderne setting er ikke bare lett. Men BBC klarer med finurlige grep å få det til å bli troverdig. For eksempel er mobiltelefonen en sentral rolle i Sherlocks oppklaring av de forskjellige drapene og mysteriene, og Holmes og Watson tiltaler hverandre med fornavn i stedet for etternavn som i de originale bøkene. Dette fungerer godt. Manusforfatterne har også gjort om på en del av titlene («En studie i rosa» var for eksempel originalt «En studie i rødt») og birollene og en del av omstendighetene rundt drapsakene og mysteriene er forandret på. Essensen til Sherlock Holmes og Sir Arthur Conan Doyle er allikevel beholdt relativt godt, og episodene er underholdende og spennende. Om man skal være pirkete kan allikevel noen av de forandringene som er blitt gjort virke overflatiske og med liten hensikt, men i det store og hele er de forståelige i forhold til at Holmes skal passe inn i nåtiden. Da må nødvendigvis forandringer bli gjort på en del av innholdet i originalbøkene.

Den relativt ukjente Benedict Cumberbatch (som forøvrig blir å se i den kommende storfilmen «Hobbiten»)  spiller en intelligent og meget arrogant Sherlock Holmes, og her har de virkelig funnet rett mann til rollen. Cumberbatch gir inntrykk av gode skuespillerferdigheter fra aller første stund. Han evner å personifisere Holmes som en som kun lever for jobben, og som ikke kunne vært mindre interessert i sosial samhandling eller særlig stor kontakt med andre mennesker. Resultatet er gjennomført og godt. Martin Freeman (The Office, Hot Fuzz, Love Actually, også å finne i den kommende storfilmen «Hobbiten» som Bilbo Baggins) gjør også en god innsats som Sherlocks «sidekick» John Watson. Han bringer inn en ydmykhet, usikkerhet og lojalitet som både utfyller og står i stor kontrast til Sherlocks personlighet. Det må likevel nevnes at noen av birolleinnehaverne, som for eksempel Rupert Graves i rollen som politimesteren, og Vinette Robinson som politikvinne gjør en heller middelmådig til dårlig skuespillerinnsats, og trekker i så måte historiene ned.

Liker du krim er «Sherlock» absolutt verdt en titt. Det er mulig at dedikerte Sir Arthur Conan Doyle fans vil synes det er tuklet for mye med originalhistoriene, og at det er gjort for mange forandringer, men serien må tas for nettopp det den skal være: en moderne versjon av den gamle kriminalhelten Sherlock Holmes` mange eventyr. Denne serien passer i så måte også for de som ikke har lest Conan Doyles` bøker. Historiene er fengslende og måtelig engasjerende, men en del middelmådig skuespillerarbeid trekker ned helhetsinntrykket. Boks 1 slutter forøvrig veldig spennende, og jeg kommer til å følge med videre!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse