Annonse

Filminfo og video

Hkon Hkonsen

Boka er en veldig rett frem fortalt historie som forteller om den unge gutten Håkon som må ut på sjøen for å tjene penger til familien. På 1800-tallet var dette den eneste måten mange unge gutter kunne tjene penger på og mang en skjebne har blitt formet av denne tiden. I sin storhetstid var Norge en reel sjønasjon og det er denne epoken boken prøver å beskrive. Det var mange farer med sjømannslivet, alt fra forlis til sjørøvere, sykdom og mytteri var blant de tingene man kunne komme utfor som sjømann. Men for de fleste innebar livet som sjømann en økonomisk trygghet, en mulighet for fast inntekt. I boka tilbringer Håkon lang tid alene på øya han havner på etter at skipet han seiler på forliser og historien strekker seg over flere år, men samtidig er det smått med handling i form av innlevelse i Håkons liv. Det er mye «slik og slik» når det kommer til hva han måtte gjøre for å overleve men du kommer ikke innpå Håkons innside. Samtidig så må man ikke glemme at standarden på romaner på slutten av 1800-tallet tross alt var annerledes enn dagens romaner. Hvis du skyver dagens nivå til side, vil Håkon Håkonsen oppleves som en bok får både unge gutter og jenter.

Filmen Håkon Håkonsen var Nils Gaups neste prosjekt etter «Veiviseren» i et samarbeid med Walt Disney Studios,  er en av de mest påkostede norske filmer. Men det er ikke en ren overgang i historiene vi opplever etter å ha lest boka og sett filmen. Det er ikke noen overdrivelse å si at filmen har en mer dramatisk og actionvennlig linje sammenlignet med boka, og at den er en bedre opplevelse underholdningsmessig. Det er ikke rettferdig å sammenligne disse mot hverandre på denne måten, som sagt så er det over hundre år mellom bok og film. Boka er en fin fortelling som du får en helt ny opplevelse av når du ser filmen og det er bare en positiv ting. Som seer er du glad for at filmen er som den er og for at den er godt regissert. På en av de punktene filmen skiller seg ut er Mary, der hun i boka er spak mens hun i filmen er sterk. I filmen er hun blindpassasjer, mens hun i boka har hyret rom for turen. Filmen følger et tettere handlingsmønster og strekker seg over en kortere periode enn i boka, noe som gjør den til en mer intens historie. Det er den perfekte lørdagsfilm for unger i alderen før tenårene tar over med sine mer voksene filmer.

Håkon Håkonsen er en av de filmene vi i norsk filmhistorie kan være stolte over. Etter at den ble utgitt på DVD kan vi igjen nyte den sammen med barna våre og la dem oppleve norsk film fra sin beste side. Som barne- og tidlig ungdomsfilm er dette en av de beste filmene du kan sette på for ungene og samtidig se den sammen med dem uten å måtte kjede deg. I en tid da filmer fra Pixar og andre høykvalitets produserte filmer fra Hollywood regimet hagler over oss, er det samtidig utrolig gøy å kunne sette på en norsk film med kvalitet. Ikke alt som skal sees må være en produksjon fra utlandet. Har du ikke sett den enda og har unger fra seks år og oppover, vær ikke i tvil, Håkon Håkonsen kan du med et stolt hjerte sette på, de vil ikke glemme den med det første. Forhåpentligvis.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse