Annonse

Filminfo og video

Winter's Bone

Ree er 17 år. Hun har ansvaret for sine yngre søsken, samt moren som er dypt deprimert og derfor lite tilstedeværende. Penger har de lite av, det samme med mat, men de klarer seg med litt hjelp av gode naboer. Men livet i Ozarks er ikke lett. En dag kommer byens sheriff (Garret Dillahunt) og forteller at Rees far er ute mot kausjon og at han har pantsatt gård og grunn for å klare dette. Nå er han dog sporløst forsvunnet, og møter han ikke i retten mister familien alt de har. Ree bestemmer seg for å finne sin far, noe som ikke er så lett for de bor i et lukket samfunn, og selv om de fleste deler blod er det ikke alltid like enkelt å få folk i tale.

Jeg kviet meg litt for å se denne filmen. Noe usikker på hvorfor, men det var noe som gjorde at det ikke fristet, men jeg angrer ikke et sekund på at jeg så den. Filmen er rolig, men intens uten at den inneholder noe form for action, noe som også gjør den følelsesmessig rå og brutal. Den er basert på en roman av Daniel Woodrell og ble nominert til fire Oscar. Nå gikk Natalie Portman ikke uventet av med prisen for beste kvinnelige hovedrolle, men Jennifer Lawrens som spiller Ree hadde vel så mye fortjent den. Det samme kan man si om John Hawkes som spiller Rees onkel. Hans karisma er stor og rollen som Teardrop er velspilt og man vet ikke om man skal grøsse av hans tilstedeværelse eller ikke. Men øynene sier sitt. Så velfortjent nominasjon for beste mannlige birolle, det er helt klart.

Filmen har et godt manus og den bæres stødig av gode skuespillerprestasjoner. Den viser også en side av Amerika som man ikke er så vant til å se på film i dag, og det fåtall fåtall av filmer som viser den brutale siden av et land mange forbinder med mye glitter og glam, de har vært gode. Filmen viser på en god måte at loven “kun den sterkeste overlever” helt klart stemmer. I tillegg til at man blir sittende og tenke på hvordan folk klarer å leve under slike forhold som det er i det lille samfunnet i Ozarks. Fattigdom og kriminalitet preger livene til de vi møter. Hele stedet virker kaldt og man får lyst til å trekke teppet godt rundt seg.

Dette er helt klart en film som er verd å få med seg. Som nevnt er prestasjonene fra skuespillerne meget overbevisende og hver eneste en gjør en god rolle. Debra Granik har gjort en god jobb som regissør og alt dette sammen gjør at filmen er en av de bedre jeg har sett så langt i år.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse