Annonse

Filminfo og video

127 Timer

127 hours

Karakter

5 
Jeg ble advart om denne filmen og fikk høre den var drepende kjedelig. Hvordan kan 1.5 timer om en fyr som sitter fast i en hule i 127 timer være spennende? Først og fremst er det viktig å få med seg at dette er basert på en sann historie om klatreren Aron Rolston.Han satt fast i en hule i 5 dager før han til slutt gjorde det som var nødvendig for å komme seg fri. Han klatret så ned en 4 meter glatt fjellvegg og gikk 13 km før han til slutt ble reddet.


Danny Boykle sitt forrige prosjekt Slumdog millionaire gjorde det stort på Oscarfronten og 127 timer fikk flere nominasjoner. Dessverre vant de ingen, men i år var det ekstremt mange gode filmer som slåss om prisene.Det krever litt av en regissør å håndtere en slik historie som også er basert på sanne hendelser. Det er et ekstremt nært og intimt portrett av en mann som prøver alt han kan for å overleve. Dette portrerttet skal leveres uten å bli overdrevet, uten å bli klisjepreget og det skal være troverdig. Dette har Boyle absolutt klart.

Det dukker stadig opp nye programmer om overlevelse og villmarksliv på tv, på mange måter kan man si at det er en trend som er i ferd med å etablere seg på samme måte som interessen for tvserier om profiling og åstedsgransking.Disse programmene ser også ut til å nå en større gruppe, ikke bare de som er spesielt interessert i nettopp villmarksliv og overlevelsesinstinkter. Sånn sett slippes 127 timer på rett tidspunkt. Den fremstår realistisk og den er absolutt en fascinerende studie på hva isolasjon gjør med et menneske.


James Franco er flott i rollen som den litt overmodige Aron Rolston som kjenner dette friluftsområdet inn og ut. Når han da plutselig sitter fast, så er det utrolig å se på hvordan James Franco klarer å få frem både desperasjonen og oppfinsomheten som gjorde at Rolston klarte å komme seg ut. Det skal også sies at det er en tøff jobb i utgangspunktet å bære nesten hele filmen alene. Det er nemlig ikke mange andre skuespillere med, om man ikke regner med insektene nede i hulen da.

Utrolig nok så sjekket jeg ikke klokka, det var altså ikke langdrygt. Det var engasjerende å se på kampen hans for å overleve. Det var fascinerende å se på alle de tiltakene han prøver å sette til verks for å overleve og til slutt komme seg ut. Har man sett noen av disse dokumentarene jeg har nevnt her oppe, så ser vi at han gjør det meste riktig ifølge overlevelsesguruene. Det er realistisk, det er nært og det er røft til beinet.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse