Annonse

Filminfo og video

nglagrd

Änglagård er et herregårdsbygg med tilhørende skog og mark. Det ligger i naturskjønne omgivelser i en liten isolert by i Vestergötland. Når eieren, Erik Zander (Per Oscarsson) dør i en ulykke, blir bygdas riking Axel (Sven Wollter) ikke akkurat lei seg. Han øyner muligheten til å kjøpe gården billig på auksjon, da Erik ikke har noen kjente arvinger. Men, i Eriks begravelse dukker Fanny (Helena Bergström) opp, og sjokket er stort bland byens innbyggere da hun forteller at Erik var hennes morfar. Fanny og hennes venn Zacks ankomst i byen skaper stor brudulje, og å være nykommer i en liten by hvor alle kjenner alle, det er ikke alltid like lett. Heldigvis blir de tatt varmt i mot av Gottfried Petterson (Ernst Günther), en eldre mann som bor sammen med sin bror Ivar (Tord Peterson). Som om ikke deres ankomst i byen har skapt nok brudulje, blir det enda mer kaos når Fanny forteller at hun også leter etter sin ukjente far, som bor i den lille byen.

Stemningsfull filmig med behagelig musikk, fantastisk natur. Colin Nutley er en fantastisk regissør og han klarer får frem utrolig mye følelser i meg ved bruk av enkle midler, gode personligheter og fremfor alt meget dyktige skuespillere. For skuespillerprestasjonene i denne filmen er rett og slett glimrende. Alle gjør gode roller, selv Per Oscarsson som vi ikke ser mer enn i fem minutter er utmerket. Avdøde Vibeka Seldhal er helt utrolig i rollen som Rut Flogfält, Axels noe hysteriske kone som vel er den som har mest negativt å fare med når det kommer til Fanny og Zack. (Rickard Wolff) Som hennes litt mer åpne og kanskje noe naive sønn Mårten treffer vi Jakob Eklund. Av andre roller kan man nevne Reyne Brynolffson som spiller presten Henning. Jan Mybrand som butikkeier Per-Ove og Ing-Mari Carlsson som hans søster Eva.

Første gang jeg så Änglagård forelsket jeg meg totalt, både i filmen og i karakterene. Den engasjerte, den vekket latter og tårer i en salig blanding. Så da jeg satte den på nå, mange år etter første gang, var det litt spennende å se om jeg hadde forandret mening. Det var godt å merke at jeg ikke har det. Og nå, når man ser Per Oscarsson som Erik blir man litt ekstra rørt, med tanke på at han omkom i brann nyttårsaften 2010/11. Og like fantastisk er det å se Zack og Fanny komme kjørende på sykkelen opp mot kirken, for da vet man hva som venter i neste sekund.

Denne filmen er rett og slett et must. En tvers gjennom herlig film.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse