Annonse

Filminfo og video

Jane Eyre

Jane Eyre

Karakter

5 
Charlotte Brönte sin historie om Jane Eyre er regnet som en stor klassiker fra Storbrittania.Vi møter en ung Jane Eyre som ikke har fått utdelt de beste kortene i livet. Hun har mistet sine foreldre og bor derfor hos sin tante som ikke er av den vennlige sorten. Det ender opp med at tanten sender henne bort til en skole hvor hennes noe ville sjel skal kues.

Etter å ha vært på skolen i noen år og fått kunnskap om alt fra fransk til rengjøring, søker hun på jobb som guvernante hos Mr Rochester.Hennes møte med Thornfield Hall blir en av de lykkeligste tidene i hennes liv, men også en av de vanskeligste. Hennes følelser for Mr Rochester blir stadig sterkere og hun veksler mellom de dype daler av kjærlighetssorg og de frie høyder som kjærligheten hennes for Mr Rochester bringer. Desverre er ikke alt som det utgir seg for å være og Jane blir tvunget av sin sterke moral til å ta noen vanskelige valg.I rollen som Mr Rochester finner vi Michael Fassbender som tydeligvis er i ferd med å bli et stort navn. Her viser han en dybde og en bredde som skuespiller som var helt uventet. Han har tidligere spilt i Inglorious basterds og X-men: First class, filmer med relativt høyt actionnivå. Så dette var et smart rollevalg for han.

Rollen som Jane Eyre spilles av Mia Wasikowska, som er helt ypperlig. Hun har en naturlig sårbarhet og en slags ynde som får frem både nysgjerrigheten, gleden og ikke minst smerten hos Jane.Hennes samspill med Michael Fassbender er også utrolig flott å se på.Som Janes støttespiller husholdersken finner vi Judi Dench, som er helt fabelaktig.Det er ikke alltid man ser mye til henne, men hennes nærvær er allikevel veldig synlig.Sånn rent teknisk så er det tydelig at vi har med en relativt nybegynner å gjøre på regissørfronten. Stort sett er bildet veldig bra, men det er i perioder, spesielt når det er mørkt, fryktelig kornete og irriterende å se på. Dette har nok vært ment som et virkemiddel fra regissøren sin side, men det spiller ingen rolle, jeg liker best konsekvent bildebruk. Ene åpningscenen når Eyre kommer løpende mot kamera, så hopper hun veldig, her kunne det vært hensiktsmessig å hatt kamera litt lengre fra. selv om man da hadde mistet noe av nærheten scenen skal gi, ville det nok gitt bedre forståelse av Jane fordi vi hadde faktisk sett ansiktet hennes og ikke en stor blob med hatt som hopper opp og ned.

Dette er en virkelig vakker historie som jeg i utgangspunktet trodde ville interessere meg midt på ryggen. Jeg har nemlig skydd bøkene som pesten, etter å ha prøvd meg på noen bøker med det gamle engelske språket. Historien er godt bygget opp selv om den stadig hopper frem og tilbake i tid. Det er allikevel lett å følge historien og la seg røre.

Men, alt i alt, så var dette en skikkelig flott opplevelse som engasjerte. Det var heller ikke fritt for at det falt en tåre eller to innimellom. Filmen kunne fort ha blitt laget som et ekstremt pretensiøst prosjekt med store ord, store tanker og store ideer, men den er ikke det. Det er et enkelt og jordnært portrett av en ung pike som finner kjærligheten og lærer å kjenne på både lidenskap og lengsel. Hun var forut sin tid fordi hun tillot seg selv å stille spørsmål kvinner den gang ikke en gang skulle tenke på og nettopp disse tankene gjorde henne til en perfekt match for Mr Rochester.

 Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse